EU-pris til elektronisk tavle
(4.11.04, 13:18) Tormod Njølstad har sagt opp sin faste stilling ved NTNU og satser på å utvikle sin elektroniske tavle til et suksessprodukt. Med tildeling av den europeiske IST-prisen er han på god vei. |
TRØNDERBART: Tormod Njølstad demonstrerer at det er mulig å utstyre kollegene Carl-Gustaf Lindholm og Øystein Damhaug med trønderbart ved hjelp av New Index’ elektroniske tavle.
Foto: Rune Petter Ness. |
Tormod Njølstad var inntil for to år siden førsteamanuensis ved Institutt for fysikalsk elektronikk, og det var i arbeidet som foreleser han oppdaget at han savnet den gode gamle krittavla.
Ferdigsnekrede Powerpoint-presentasjoner ble for glatte og lite pedagogiske, mente Njølstad. Han begynte derfor å spekulere på om det ikke var mulig å lage en ”high-tech”-versjon av den tradisjonelle tavla.
Kan vinne 1,6 mill kr
I dag kan han demonstrere en prototype av sin elektroniske tavle, og den har gitt hans firma New Index ”The European IST Prize”. IST står i denne forbindelse for ”Information Society Technologies”. Prisen tildeles av ”The European Council of Applied Sciences and Engineering”, og støttes av EU-kommisjonen.
I år var det 430 bedrifter som konkurrerte om prisen, og 20 bedrifter fikk IST-prisen på 5.000 Euro og går videre til en ”grand finale” i Haag i midten av denne måneden. De tre IT-ideene som kommer på topp i denne konkurransen får 200.000 Euro (1,6 mill kr) hver.
PC-skjermen opp på veggen
- Vi har flyttet pc-skjermen opp på veggen, er Njølstads korte forklaring på virkemåten for den elektroniske tavla han har utviklet.
En hvilken som helst veggflate (helst hvit) kan benyttes til formålet, og en videomonitor og en spesielt utformet penn sørger for at foreleserens skrift havner på veggen. En ”svamp” for å viske ut følger også med.
|
DIGITALT KRITT: Forskjellige varianter av den spesielle pennen prøves ut. ”Svampen” som fjerner skrift helt til høyre.
Foto: Arne Asphjell. |
Systemet benytter samme type brikker som i et digitalt kamera for lagring av bilder. Firmaet har selv utviklet den spesielle elektronikken som kan gjenkjenne mønstre og lokalisere hvor pennen er, og gir signal om det videre til en pc.
Tekst og figurer som allerede ligger på pc’en kan dermed kombineres med det som skrives med spesialpennen. På den måten kan forhåndslagret informasjon som for eksempel en Powerpoint-presentasjon gis et dynamisk supplement av foreleseren.
På markedet om to år
Eksperimentperioden for å komme fram til denne løsningen har tatt to år, og Njølstad regner med at det vil ta ytterligere to år med videreutvikling før systemet er klart for markedslansering. Å finne de riktige alliansepartnere blir viktig i tiden som kommer.
Av Arne Asphjell Mer om den europeiske IT-konkurransen på nettet.
|