Medisin mot dårlig ledelse
(10.11.04, 11:54) NTNU får så hatten passer i en ny rapport fra Riksrevisjonen om styringssystemene ved universitetene. Men nå kommer medisinen. Ifølge Riksrevisjonen vet ikke lederne ved NTNU hvilken myndighet de har, og strategiplanene blir bare liggende i skuffen.
Rapporten ble kommentert på NTNUs styremøte i går, tirsdag, og styret la seg tilsynelatende flate for kritikken.
Ble svett
– Jeg ble aldeles svett på ryggen, fortalte eksternrepresentant Siri Beate Hatlen som hadde lest rapporten på flyet opp til Trondheim.
Hatlen etterlyste tiltak, og da passet det godt å få en orientering om et pilotprosjekt som nylig er gjennomført ved Det medisinske fakultet. Prosjektet handler nettopp om virksomhetsstyring, og viser at NTNU hadde medisinen parat, lenge før Riksrevisjonen hadde stilt diagnosen.
Vanskelig å utvikle målestokk
DMF-prosjektet ble gjennomført i samarbeid mellom Økonomiavdelingen og fakultetsledelsen. Hensikten var å utvikle metoder for mål og resultatstyring.
Pilotprosjektet har tatt utgangspunkt i at verdiskapingen ved NTNU skjer i den daglige aktiviteten som er knyttet til arbeidsprosessene.
- Dermed er det viktig å ha en klar og tydelig sammenheng mellom aktivitet og universitetets visjon og overordnede målsettinger. Den største utfordringen var å finne måleindikatorer som gjør oss i stand til å vurdere og analysere mål og resultatoppnåelse, forklarte økonomidirektør Frank Arntsen.
Instituttene neste?
Prosjektet ble satt i gang i vår og har resultert i et analyseverktøy som skal benyttes til en gjennomgang av hele organisasjonen.
- Fakultetene får førsteprioritet. Målet er at alle fakultetene skal ha et system for målrettet virksomhetsstyring innen første halvår i 2006. Når dette er gjennomført er det naturlig å vurdere om vi skal gå videre til instituttene, sa Arntsen.
Av Synnøve Ressem |