MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Nord-europeiske mestre i programmering (16.11.04, 14:17)

I fjor ble NTNU-laget /dev/duff så vidt slått av et svensk studentlag. I år tok NTNU-erne revansj, og nå er de klare for verdensfinalen i programmering i Kina.

Nord-Europas beste programmerere er fra NTNU. Det er klart etter helgas mesterskap i Sverige. Sammenlagt kjempet 42 lag om seieren.

KLARE FOR FINALE: /dev/duff er et tverrfaglig lag med (f.v) Børge Mikkelsen fra Institutt for matematiske fag, Øyvind Grotmol fra Institutt for elektronikk og telkommunikasjon og Erling Ellingsen fra Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap.
- Vi hadde håpet på å kvalifisere oss videre til verdensfinalen. Vi syntes vi burde få til det i år også siden vi klarte det i fjor, sier Børge Mikkelsen.

Sammen med Erling Ellingsen og Øyvind Grotmol utgjør han NTNUs topplag, som skal forsvare universitetets ære i Shanghai i april neste år.

Raskere i startgropa
I fjor tapte de for det svenske laget Three-Headed Monkey som har vært i verdensfinalen fire ganger før. I år var det nordmennene som stakk av med seieren. Det blir dermed de samme to lagene som reiser til verdensfinalen som i fjor, men med omvendt resultat.

- Det er en del tilfeldigheter som avgjør, blant annet oppgavetyper og at vi gjør det riktig på første forsøk. Vi kom litt raskere i gang i år, forklarer Mikkelsen.

FAKTA

KONKURRANSEN:
42 lag deltok i det nordvest-europeiske mesterskapet som ble avholdt i Lund.

Fra Norge deltok ett lag fra Universitetet i Oslo, ett fra Universitetet i Bergen og tre fra NTNU.

/dev/duff kom på første plass, mens NTNU-laget Java the ^ også utmerket seg med en 6. plass.

Lurte alle
Ved hjelp av en datamaskin skal tre personer løse så mange programmeringsoppgaver som mulig i løpet av tre timer. Det ble en spennende innspurt i mesterskapet. En time før slutt hadde både /dev/duff og det svenske laget Three-Headed Monkey løst seks av ni oppgaver, men NTNU-laget hadde løst dem på færre forsøk og hadde derfor flest poeng.

Etter at konkurransen var over, fortalte /dev/duff at de ikke hadde klart noen flere oppgaver. Three-Headed Monkey hadde løst sju oppgaver og lå dermed øverst.

Men under premieutdelingen fikk alle seg en overraskelse; /dev/duff hadde lurt alle, inkludert de andre lagene og sin egen coach. De hadde nemlig løst en sjuende oppgave, og på færre forsøk enn svenskene.

- Vi løste en oppgave da det var 20 minutter igjen og tenkte vi skulle holde det hemmelig til premeieutdelingen to timer senere. Og det klarte vi, forklarer Børge Mikkelsen.

Høy vanskelighetsgrad
I fjor kom det svenske laget på 2. plass i verdensmesterskapet, mens /dev/duff kom på en delt 27.plass sammen med 17 andre lag. Leder for helgas mesterskap, Roy Andersson, har stor tro på at begge lagene skal gjøre det godt i Shanghai.

- Vanskelighetsgraden på årets problem var høyere enn i noen annen regionalfinale, til og med høyere enn den bruker å være i verdensmesterskapene. Så da vet vi at våre vinnere kommer til å gjøre det bra i VM, sier Andersson i ei pressemelding.

Verdensmesterskapet i Shanghai er det 29. i rekken siden konkurransen ble internasjonal. Kampen om den nordeuropeiske mestertittelen har i flere år vært en strid mellom hovedsakelig Sverige, Holland og Tyskland, men nå har vi altså NTNU sørget for at Norge ble mestere for første gang.

Les også: Kjemper om VM-tittel

Av Elin Fugelsnes

Det nordvest-europeiske mesterskapet
Resultatliste