MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Sintef viste seg fram (23.11.04, 15:05)

For første gang i sin 50-årige historie har Sintef åpnet dørene for publikum. Fredag 19. november var det stormønstring i Trondheim Spektrum, med 55 stands og 33 foredrag.

Visste du at på et punkt er vi veldig lik fisken? Punktet er immunsystemet. Forskere ved Sintef Fiskeri og havbruk har funnet et stoff som kan redusere sykdomsutbrudd og dermed behovet for antibiotika hos fisk. Nå er det menneskenes tur.

GODT FOR HELSA: Ved standen til Fiskeri og havbruk kunne vi se både fisk og fôr. Her viser PhD-stipendiat Trond Røvik Størseth det de har utstilt på bordet. Mikroalgene i de to nærmeste kolbene inneholder immunstimulerende polysakkarider som kan redusere behovet for antibiotika, både for fisk og mennesker.
Vi står ved en av mange stander i Trondheim Spektrum denne fredagen. På et bord har Sintef Fiskeri og havbruk utstilt kolber med mikroalger og de er viktigere enn det kan se ut til, ifølge forsker Jorun Skjermo.

Immunkur fra fisk
- De siste årenes forsøk har bekreftet det vi trodde. Polysakkaridet i marine mikroalger har en immunstimulerende effekt. Hos torskelarvene som var testpanel, opplevde vi nesten en dobling av overlevende i tida etter klekkingen som vanligvis er en kritisk fase. Polysakkaridet aktiverer de hvite blodcellene og produksjonen av antibakterielle stoffer i blodet, og har dermed en forebyggende effekt, forklarer Skjermo.

Sintef Fiskeri og havbruk har holdt på med dette prosjektet siden 2000 og skal nå i samarbeid med Medisinsk Teknisk Senter ved NTNU teste immunstimulanten på mennesker. Fiskeforsøkene gir stor grunn til å anta at den vil ha en gunstig effekt også på vårt immunsystem.

Gjenkjenner fingeravtrykk
Store fingeravtrykk dekker lerretet. Vi har beveget oss videre til Sintef IKTs stand. Her står seniorforsker Ovidiu Vermesan og demonstrerer et revolusjonerende system som gjør at fingeren din kan erstatte både nøkler og pin-koder.

En kollega får avtrykket sitt registrert og neste gang maskinen blir presentert for dette mønsteret gjenkjenner systemet fingeravtrykket og adgang er innfridd.

FRA HAVETS DYP: Laboratorietekniker Oddveig Bakken ved Marin Miljøteknologi forklarer og forteller om forskjellige oljer og hvordan de ser ut ved oljesøl. Eksemplene i de tre kolbene viser hvor ulike oljene kan være.
Økonomisk DNA-robot
Ved neste stand er det stor pågang. Her kan publikum få med seg ampuller med sitt eget DNA. Forskerne demonstrerer en DNA-robot som Sintef har vært med å utvikle.

Det helautomatiske systemet sparer tid og penger når DNA skal hentes ut av biologisk materiale og er nå på full fart inn i medisinske forskningssentra, sykehus og kriminaltekniske laboratorier i mange land.

Vi skraper på innsiden av kinnet med den utdelte vattpinnen og venter på ampullen med DNA-trådene, mens vi hører på alle dem som tester stemmen ved karaokeanlegget til Avdeling for berg og geologi noen stander lenger borte.

Intelligente klær
Med ampullen trygt bevart i hånden setter vi kursen for standen som ligner en futuristisk klesbutikk. Her viser Sintef Helse fram framtidas bekledning. Smarte tekstiler og intelligente klær gjør mer enn å holde kroppen varm. De kan måle blodtrykk, regulere temperaturen og beskytte mot mygg.

GODE INNSPILL: SINTEF-forskere fylte Trondheim Spektrum med 55 stands på fredag. Kommunikasjonsdirektør Anne Katrine Slungård er storfornøyd med responsen, men kan likevel ikke love at arrangementet blir en årlig foreteelse.
Slik fortsetter vi vår vandring langs de 55 standene som viser hva Skandinavias største forskningsinstitutt gjør. Vi får se på Trondheims drikkevann i mikroskop, følge kameraer i byens kloakkanlegg, prøve oss som trailersjåfør i simulator og bli med på digitale flyreiser over Norge. I de forskjellige foredragssalene lærer vi om årsakene til bybrannene, arbeidslivsforskning og morgendagens hydrogensamfunn.

- Nyttig og konstruktivt
En rekke pressefolk, rundt 1200 ansatte, 60 gjester og publikum i alle aldre hadde møtt opp for å få med seg siste nytt i forskningsverdenen.

Kommunikasjonsdirektør Anne Kathrine Slungård er storfornøyd med arrangementet.

- Hovedmålsettingen var å bygge sammen Sintef-laget enda bedre gjennom å gi alle ansatte muligheten til å bli bedre kjent med ulike kolleger og fagmiljø. Dette kostet en del i forberedelse og gjennomføring, men var verdt det! Det ble hyggelig, nyttig og konstruktivt, oppsummerer Slungård.

Tekst: Maria Landrø Evensen
Foto: Thor Nielsen