MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

En ny generasjon mobiltelefoni (25.11.04, 23:13)

NTNU har vært sentral i utviklingen av en ny, internasjonal standard for digital overføring av lyd og bilder, MPEG-21. Et firma med utspring i miljøet er allerede klart til å utnytte NTNU-forspranget kommersielt.

GSM-teknologien ble for en stor del utviklet ved NTH/NTNU, men det ble finske Nokia som gjorde denne til en kommersiell suksess. I ettertid har det vært et snev av bitterhet i trøndersk forskning og næringsliv på grunn av dette.

PÅ STARTSTREKEN: Når Norge tar i bruk 3. generasjons mobiltelefoni – UMTS – håper Peder Drege at Adactus’ programvare for overføring av levende bilder til mobiltelefon er med på laget.
Ny Nokia-sjanse?
Gjennom den nye standarden MPEG-21 kan NTNU-teknologi få en ny sjanse innen markedet for mobilkommunikasjon. Vi får neppe se en trøndersk variant av Nokia-eventyret, men hvis det ferske firmaet Adactus har lykken med seg, kan Trøndelag bli satt på mobilkartet.

Skal man dømme etter optimismen og ”draiven” hos firmaets to unge ansatte, Peder Drege og Jon Håkansson, burde Adactus ha alle muligheter til å lykkes.

Standard for overføring av digitale data
- MPEG-21 er den første standarden som tar tak i korrekt håndtering av digitale medieressurser, forteller daglig leder Peder Drege. Det er Dreges hovedoppgave som ligger til grunn for firmaetableringen. Faglig støttespiller er førsteamanuensis Andrew Perkis og miljøet rundt Midgard Medialab.

Å få overført bilde, video og lyd raskt og problemfritt til et stort spekter av terminaler (pc, mobiltelefon og lignende) er vanskelig fordi utstyret er så forskjellig. MPEG-21 er en ny standard for et åpent rammeverk for slik overføring. I praksis betyr det at den datamaskin eller server som skal overføre digitale data, først kartlegger hva slags type utstyr det skal overføres til og hvilke karakteristika dette utstyret har.

Fordelen med dette er at innholdsleverandøren slipper å ta hensyn til de ulike typer utstyr det kan være aktuelt å levere til. Kartleggingen i forbindelse med overføringen skjer automatisk, så brukeren vil ikke merke noe av det som må skje av nødvendig tilpasning før overføringen skjer. Eventuell inkompatibilitet blir eliminert på denne måten.

FAKTA

MOBILBASERT
Flere ferske bedrifter med utspring i NTNU-miljøet baserer seg på forretningsideer med tilknytning til mobiltelefoni. Noen andre av disse er:

 • Boost: Mobiltelefon som kanal for markedsføring og kundekommunikasjon.
 • Falanx: Avansert grafikk for mobilskjermer.
 • Inovani: Snakkende hoder som erstatning for SMS.

 • NTNU aktiv siden 1997
  Arbeidet med MPEG-21-standarden for overføring av data begynte i 1997, og Andrew Perkis har vært sentral i arbeidet. Standarden er nå på det nærmeste fastlagt, og det åpner for å utvikle ny programvare basert på MPEG-21.

  - Ved at en mobiltelefon utstyres med Adactus' programvare, vil mobilen nærme seg pc'en i funksjonalitet, forklarer Drege.

  Foreløpig er det bare tre mobiltelefoner i hele verden som er utstyrt med Adactus' system, og Drege kan på sin mobil vise oss en video som bekreftelse på at systemet fungerer.

  Frir til Sony Ericsson
  Potensialet er stort, og Adactus er i øyeblikket i forhandlinger med Sony Ericsson om å ta systemet i bruk. De håper å bli invitert til Sonys laboratorier i Sverige i nærmeste fremtid for å vise fram systemet.

  Når Adactus har valgt å satse på å få Sony Ericsson som sin første kunde, er begrunnelsen geografisk nærhet: Sonys utviklingslaboratorier ligger i Sverige, og det er Atmel her i Trondheim som leverer kretsbrikkene til Sony Ericsson-telefonene.

  Kapitaltørke
  Kundepotensialet i dette markedssegmentet er spennende, og en av storkundene er filmindustrien. Forkortelsen MPEG står for øvrig for Moving Pictures Expert Group.

  I tillegg til å videreutvikle produktet og få sin første kunde på kroken, er Adactus på jakt etter investorer. Men i øyeblikket ser det dessverre ut til at risikovillig kapital for teknologibedrifter er mangelvare.

  Tekst og foto: Arne Asphjell