En ny generasjon mobiltelefoni
(25.11.04, 23:13) NTNU har vært sentral i utviklingen av en ny, internasjonal standard for digital overføring av lyd og bilder, MPEG-21. Et firma med utspring i miljøet er allerede klart til å utnytte NTNU-forspranget kommersielt. GSM-teknologien ble for en stor del utviklet ved NTH/NTNU, men det ble finske Nokia som gjorde denne til en kommersiell suksess. I ettertid har det vært et snev av bitterhet i trøndersk forskning og næringsliv på grunn av dette.
|
PÅ STARTSTREKEN: Når Norge tar i bruk 3. generasjons mobiltelefoni – UMTS – håper Peder Drege at Adactus’ programvare for overføring av levende bilder til mobiltelefon er med på laget. |
Ny Nokia-sjanse?
Gjennom den nye standarden MPEG-21 kan NTNU-teknologi få en ny sjanse innen markedet for mobilkommunikasjon. Vi får neppe se en trøndersk variant av Nokia-eventyret, men hvis det ferske firmaet Adactus har lykken med seg, kan Trøndelag bli satt på mobilkartet.
Skal man dømme etter optimismen og ”draiven” hos firmaets to unge ansatte, Peder Drege og Jon Håkansson, burde Adactus ha alle muligheter til å lykkes.
Standard for overføring av digitale data
- MPEG-21 er den første standarden som tar tak i korrekt håndtering av digitale medieressurser, forteller daglig leder Peder Drege. Det er Dreges hovedoppgave som ligger til grunn for firmaetableringen. Faglig støttespiller er førsteamanuensis Andrew Perkis og miljøet rundt Midgard Medialab.
Å få overført bilde, video og lyd raskt og problemfritt til et stort spekter av terminaler (pc, mobiltelefon og lignende) er vanskelig fordi utstyret er så forskjellig. MPEG-21 er en ny standard for et åpent rammeverk for slik overføring. I praksis betyr det at den datamaskin eller server som skal overføre digitale data, først kartlegger hva slags type utstyr det skal overføres til og hvilke karakteristika dette utstyret har.
Fordelen med dette er at innholdsleverandøren slipper å ta hensyn til de ulike typer utstyr det kan være aktuelt å levere til. Kartleggingen i forbindelse med overføringen skjer automatisk, så brukeren vil ikke merke noe av det som må skje av nødvendig tilpasning før overføringen skjer. Eventuell inkompatibilitet blir eliminert på denne måten.
FAKTA | MOBILBASERT
Flere ferske bedrifter med utspring i NTNU-miljøet baserer seg på forretningsideer med tilknytning til mobiltelefoni. Noen andre av disse er:
Boost: Mobiltelefon som kanal for markedsføring og kundekommunikasjon.
Falanx: Avansert grafikk for mobilskjermer.
Inovani: Snakkende hoder som erstatning for SMS. | NTNU aktiv siden 1997
Arbeidet med MPEG-21-standarden for overføring av data begynte i 1997, og Andrew Perkis har vært sentral i arbeidet. Standarden er nå på det nærmeste fastlagt, og det åpner for å utvikle ny programvare basert på MPEG-21.
- Ved at en mobiltelefon utstyres med Adactus' programvare, vil mobilen nærme seg pc'en i funksjonalitet, forklarer Drege.
Foreløpig er det bare tre mobiltelefoner i hele verden som er utstyrt med Adactus' system, og Drege kan på sin mobil vise oss en video som bekreftelse på at systemet fungerer.
Frir til Sony Ericsson
Potensialet er stort, og Adactus er i øyeblikket i forhandlinger med Sony Ericsson om å ta systemet i bruk. De håper å bli invitert til Sonys laboratorier i Sverige i nærmeste fremtid for å vise fram systemet.
Når Adactus har valgt å satse på å få Sony Ericsson som sin første kunde, er begrunnelsen geografisk nærhet: Sonys utviklingslaboratorier ligger i Sverige, og det er Atmel her i Trondheim som leverer kretsbrikkene til Sony Ericsson-telefonene.
Kapitaltørke
Kundepotensialet i dette markedssegmentet er spennende, og en av storkundene er filmindustrien. Forkortelsen MPEG står for øvrig for Moving Pictures Expert Group.
I tillegg til å videreutvikle produktet og få sin første kunde på kroken, er Adactus på jakt etter investorer. Men i øyeblikket ser det dessverre ut til at risikovillig kapital for teknologibedrifter er mangelvare.
Tekst og foto: Arne Asphjell |