MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Sponheim på trevisitt (8.12.04, 10:17)

Treentusiastene ved NTNU hadde snekret sammen et tettpakket program for landbruksminister Lars Sponheim som på eget initiativ besøkte universitetet mandag.

Sponheims hensikt var å orientere seg om hvordan det går med prosjektet TREUND som hans forgjenger i ministerposten, Kåre Gjønnes, satte i gang.

KRASJTEST: Minister, rådgiver og rektor fikk i oppgave å tippe hvor denne trekonstruksjonen ville knekke sammen. Med en last på nærmere 750 kilo knakk skråstagene i takkonstruksjonen, og det ble ministerens rådgiver som fikk rett.
Fem institutt samarbeider om TREUND som skal styrke, koordinere og markedsføre undervisningstilbud vedrørende trebearbeiding og -bruk. Tresenteret ved NTNU er en viktig del av programmet.

Suksessprosjekt
Professor Per Jostein Hovde ved Institutt for bygg, anlegg og transport ga ministeren en innledende oppsummering, før en besøksrunde til fire av de deltagende instituttene.

- Satsingen på treutdanning ved NTNU har vært en suksess. TREUND-prosjektet har virket som et smøremiddel og en katalysator på et vellykket samarbeid mellom flere miljøer, konstaterte Hovde.

Han benyttet anledningen til å uttrykke et ønske om at departementet vil fortsette sin støtte til prosjektet etter at den første prosjektperioden går ut i 2005.

Svigerfar i møbelbransjen
Skogbruket er en viktig del av norsk landbruk, og Sponheim har tydeligvis en ekte interesse i at foredlingsgraden av norsk trevirke skal økes. Under omvisningen kom det fram at Sponheims svigerfar har drevet møbelproduksjon i mange år.

Da svigerfaren fikk se de fine tømmerskogene hos Sponheim i Hardanger, syntes han det var for galt at han måtte hente mesteparten av sitt råstoff fra Sverige.

TREKOMPOSITTER: Professor Kristina Oksman orienterer Sponheim om forskningen på trekompositter.
Tre og plast i blanding
På sin runde i miljøet fikk Sponheim bl.a. se arkitektstudentenes ideer for mer bruk av tre som byggemateriale, og han fikk se designstudentenes mange fantasifulle forslag til trapper av tre.

Hos professor Kristiina Oksman ved Institutt for produktutvikling og materialer ble ministeren svært interessert i arbeidet med trekompositter.

Dette er en blanding av trefiber og plast, som gir et miljøvennlig, resirkulerbart materiale med mange fordeler: Det er vedlikeholdsfritt, tar ikke opp fuktighet og de mekaniske egenskapene kan reguleres gjennom blandingsforholdet tre/plast.

På den sikre side
Hos Institutt for konstruksjonsteknikk ble ministerens kløkt satt på prøve da han skulle angi hvor en takkonstruksjon ville knekke når den ble utsatt for belastning.

Sponheims unge rådgiver traff best, men ministeren avslørte at han ikke er helt blank på dette feltet. Han visste at snølastkravet i hans del av landet er 350 kilo per kvadratmeter, og opplyste at han alltid overdimensjonerer sine byggverk i tre for å være på den sikre siden.

Tekst og foto: Arne Asphjell

TREUND på nettet