MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Kjemper om lesesalsplassene (7.12.04, 22:56)

Frustrerte studenter på Dragvoll gråter over mangel på lesesalsplass i eksamens-perioden. Men Teknisk avdeling hevder at det ikke er så ille.

Eksamenstid er puggetid, og det betyr at det blir trangt om plassen på lesesalene. Ved NTNU er det Dragvoll-miljøet som er dårligst stilt, ifølge studenttingsleder Maria Serafia Fjeldstad. Studentene og Teknisk avdeling ved NTNU er ikke helt enige om hvor vanskelig situasjonen er.

DÅRLIG LUFT: Det er temmelig stint i de tettpakkede lesesalene på Dragvoll i eksamenstiden.
- Maks 88 prosent belegg
Teknisk avdeling har tatt stikkprøver på belegget på lesesal- og dataarbeidsplasser på Dragvoll i oktober og november, og etter disse målingene å dømme er ikke situasjonen altfor prekær.

Selv i den mest intense ettermiddagstiden er maksimum belegg på lesesalkapasiteten på Dragvoll 88 prosent.

- Undersøkelsen viser at lesesalkapasiteten på Dragvoll ikke er så sprengt som vi har fått inntrykk av, sier eiendomssjef Arne Rønning.

– Den mest populære salen – den som ligger midt i gata på Dragvoll – er som regel alltid full. Men på saler som ikke ligger så sentralt, er det plasser å finne.

Kvalitetsreformen gir økt behov
Grunnen til at Teknisk avdeling har gjennomført en undersøkelse av belegget på lesesal- og dataarbeidsplasser i høst, er at de ville se om Kvalitetsreformen har ført til økt bruk av plassene.

Høstens tall er sammenholdt med tilsvarende tall fra høsten 2002. Det kan fastslås at bruken er høyere enn tidligere år, men at det fortsatt er brukbar kapasitet. For et par år siden ble det etablert flere lesesalplasser i Paviljong C på Dragvoll, men disse ble så lite brukt at lokalene i dag er gjort om til kontorer.

Undersøkelsen viser også at det er en overgang fra bruk av dataarbeidsplasser i semesteret til lesesalplasser når eksamenstiden nærmer seg. Minst belegg er det på arbeidsplasser for hovedfagsstudenter. Disse har faste plasser, men ifølge undersøkelsen er det maksimale belegget her 26 prosent.

LØFTEBRUDD: Leder for Studentutvalget på Dragvoll, Maja Enes, etterlyser lesesalsplassene de ble lovd da lesesalene i paviljong C ble gjort om til kontor.
Gråtende studenter
Påtroppende studenttingsleder Ronny Sødahl Furunes har følgende forklaring på at lesesalkapasiteten ikke er så sprengt som man kunne forvente:

- Vi har hatt underkapasitet i lang tid, så studentene har funnet seg alternative måter – noen sitter i "gata" og mange sitter hjemme og leser til eksamen. Med bortimot 9.000 studenter og vel 300 lesesalplasser, sier det seg selv at dekningsgraden er svært dårlig, påpeker Furunes.

Lederen for Studentutvalget HSV (humaniora og samfunnsvitenskapelige fag), Maja Enes, er helt enig med Furunes. – Vi merker en sterk frustrasjon hos studentene på grunn av mangel på lesesalplasser, forteller hun. – Vi har faktisk opplevd at studenter gråter fordi de ikke får plass.

Enes anfører Kvalitetsreform og overflytting av psykologistudenter til Dragvoll som de viktigste årsakene til plassmangelen. – Når det er fullt på lesesalene mens forelesningene pågår, da viser det at kapasiteten er for liten.

For få grupperom
Studentutvalgslederen er også bekymret for antall grupperom. Med omleggingen av undervisningen har behovet for grupperom eksplodert.

– Universitetet bør bygge mer fleksibelt, slik at lokaler lett kan endres fra grupperom til lesesaler eller omvendt, mener Maja Enes.

Hun påpeker at kapasiteten på dataarbeidsplasser var helt sprengt i slutten av november da det var innleveringsfrist på semesteroppgaver. Studentene måtte vente inntil tre timer på å få skrevet ut sine besvarelser.

Se også bildeserien "Eksamensstress på Dragvoll" i venstre marg på Universitetsavisas hoveside.

Tekst og foto: Arne Asphjell

Ved UiO sitter studentene på gangen og leser