Stubbanprisen til nordlendinger
(12.12.04, 19:15) Samtidig som realfagene sliter med rekrutteringen både i kvantitet og kvalitet, har Institutt for matematiske fag mange talentfulle masterstudenter som får A-er på nesten alle eksamener. To av disse, Jan-Fredrik Olsen fra Harstad og Anette Wrålsen fra Leknes i Lofoten, ble fredag tildelt Stubbanprisen for 2004/2005. Vinnerne fikk både diplom og en sjekk på 20.000 kroner hver.
|
Anette Wrålsen og Jan-Fredrik Olsen fikk sine priser under en tilstelning fredag kveld.
Foto: Harald Hanche-Olsen
|
Kontrollteori og algebra
Jan-Fredrik Olsen er halvferdig med sin masteroppgave innen interpolasjonsteori. Spesielt er han opptatt av den operatorteoretiske tilnærmingen, og anvendelser i kontrollteori. Han kan godt tenke seg å forske mer i matematikk.
- Jeg har vel en mulighet til å få et doktorgradsstipend, sier han. - Prisen er vel en antydning om det.
Anette Wrålsen har nettopp fullført sin mastergrad innen algebra og blitt stipendiat. Utgangspunktet for hennes masteroppgave er en relativt ny teori for såkalte kluster-algebraer. Wrålsen har også tatt praktisk-pedagogisk utdanning og er en ressursperson for instituttet når det gjelder fjernundervisning.
- Det er ikke lett å lykkes med nettbaserte matematikkurs for lærere, innrømmer hun, - men oppgaven er så viktig at en må bare prøve.
Stubbanprisen
Stubbans matematiske pris er såvidt vites den eneste norske matematikkprisen for studenter. Prisen utdeles årlig, og gis ifølge statuttene normalt til de to beste studentene som er i ferd med å avslutte et masterstudium i realfag eller teknologi ved Institutt for matematiske fag.
Midlene til prisen er en avkastning fra "Hanna og John Olav Stubbans matematiske fond ved NTNU". Stubban var professor ved NTH i perioden 1956-1974 og huskes fortsatt som en fremragende pedagog og inpirerende lærer. Les intervju med Jan-Fredrik Olsen i Harstad tidende. Les om prisvinnerne i 2002. ...og i 2003.
|