MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Biblioteket i ny drakt på nettet (13.12.04, 17:32)

Universitetsbiblioteket (UBiT) har fått nye, mer brukervennlige nettsider med større fokus på fagområder og dynamiske lenker.

ENDELIG I GANG: - Vi er på lufta, og det er en utrolig god følelse, sier prosjektleder Roar Storleer (t.v.) som markerte åpningen av nye nettsider med å klippe rød snor. Seksjonssjef Arnt Dragsten har vært leder av styringsgruppa for prosjektet.
- Problemet med dagens nettsider er et stort antall statiske sider hvor flere mangler eierskap. Andre inneholder direkte feilinformasjon samt tungvinte innleggingsmuligheter, påpeker prosjektleder Roar Storleer.

For tre år siden startet UBiT et prosjekt med å utvikle en helt ny vev hvor grunnlaget skulle være basert på databaseløsninger, og med utstrakt bruk av vedlikeholdsfrie, dynamiske lenker.

Helt egenutviklet
Ifølge Storleer er det nedlagt et stort arbeid fra en meget entusiastisk og ivrig prosjektgruppe, og i tett samarbeid med UBiTs ansatte. Mandag 13. desember ble de nye nettsidene lansert.

- Vi er veldig fornøyd med resultatet. Alt er egenutviklet, og vi har fått et produkt som er veldig bra, konstaterer Storleer.

FAKTA

ERUBIT:
Elektroniske Ressurser ved UBiT er stikkord for bibliotekets nettsatsing. Stadig mer av bibliotekets materiale foreligger i digital form, og det er det tatt hensyn til i de nye nettsidene.

Han framhever at både struktur, organisering, administrasjon og funksjonalitet er kraftig forbedret. Hvor bra de har lykkes, vil først bli klart over nyttår når de har kjørt en brukbarhetstest mot ansatte og studenter ved NTNU.

- Dette vil gi oss verdifull tilbakemelding for å gjøre veven enda bedre, sier Storleer.

Tilpasset brukeren
Han mener nettsidene nå blir mye mer brukervennlige. Hele veven er basert på fire nedtrekksmenyer, hver med fire underpunkt. Alle disse inngangene er tilgjengelig for brukeren på alle nivå i veven. På den måten blir det meget enkelt å finne fram til aktuell tjeneste eller ressurs.

- Tidligere har sidene reflektert UBITs organisatoriske struktur, mens brukerne er mer interessert i å vite hva som finnes av litteratur og tjenester innenfor sitt fagområde, påpeker Storleer.

Derfor kan brukeren nå velge mellom 50 ulike emneinnganger til bibliotekets ulike ressurser på nettet.

KLISTRET PAPIR: Under arbeidet med ny struktur skrev prosjektgruppa ut papirkopier av nettsidene og klistret opp på veggen. Dermed ble det lettere å avsløre svakheter i det eksisterende systemet, ifølge prosjektleder Roar Storleer.
Dynamiske lenker
Fagansvarlige ved UBiT har ansvaret for registrering og indeksering av de fagrelevante ressursene. Dette skjer i en egenutviklet database – ERUBIT – Elektroniske Ressurser ved UBiT.

NUV - den Nye UBiT Veven - er basert på dynamiske lenker mot viktige ressurser som ERUBIT og BIBSYS bibliotek- og tidsskriftbase.

- Den økte brukervennligheten og utstrakt bruk av dynamiske lenker, gjør at vedlikeholdsarbeidet for våre egne ansatte blir mye mindre og dynamikken på sidene blir mye bedre nå, mener Storleer.

Nytt fra BIBSYS også
Helt tilfeldig lanserte BIBSYS sin nye database samme dag. De vil følge opp med nye nettsider like over nyttår, og søkeportal samtidig med biblioteket.

– Jeg er litt spent på om våre dynamiske lenker mot BIBSYS vil fungere like godt som før, men ifølge BIBSYS skal dette gå bra, sier Storleer.

Tekst og foto: Arne Asphjell

UBITs nye nettsider