Inviterer til akademisk lekestue
(15.12.04, 08:28) Torsdag 16. desember blir det lekent forskerverksted på Dragvoll. Forsøket går ut på å finne fram til en flom av ideer og kreativitet på tvers av fagene. |
KREATIVT: Leken gjør at vi får nye ideer, mener faglig ansvarlig, Barbro Rønning. |
I den mørkeste tida har KRITT (Kreative Prosesser i Tverrfaglige Team) bestemt seg for å ta på parkdressen.
Forskerverkstedet "Nå tennes tusen visdomslys" handler ikke om å snekre julegaver - tvert imot er det en utforsking av hvordan kreativitet fungerer. Tverrfaglig lekemester Barbro Rønning mener all lek er seriøs.
- Gjennom leken dannes et symbolsk landskap som gjør at vi erfarer noe nytt og får flere ideer. Det er i leken vi tilfører noe genuint, sier Rønning.
Oppslukt av leken
I leken blir vi helt oppslukt, en lekebil blir til en Formel-1-bil og dukkehuset til et forhekset slott. Denne egenskapen til å fortape seg og bli ett med noe annet, er utgangspunktet for begrepet "flyt".
Forskere i fri flyt vil torsdag forsøke å finne dette ut ved praktisk å utforske begrepet på en rekke verksteder fra kl. 9.30 til 16.30. I tillegg blir dagen fylt med foredrag, kunstneriske innsalg og seremonier.
|
IMPROVISERER: Instruktør Julius Shutu prøver å mane fram harmoni hos de trommespillende akademikerne, og Erik Lerdahl lar seg rive med. |
- "Kunnskap gjennom handling", sier Rønning. - Vi tar i bruk teatrale virkemidler for å formidle og undersøke. Tradisjonell kunnskap er eksplisitt, språkbasert og høykompetent, slik som forelesninger. Så vi går fra den skrevne til den "tause" kunnskapen - den skapende og intuitive visdommen fra hverdagen, utdyper hun.
Samspill uten analyse
- Du forbereder din kropp. Du blir varm og forbereder deg på harmoni, messer Julius Shutu.
- Jo mer du tenker på takt og rytme, jo vanskeligere blir det å holde den, formaner Svein Hallvard Jørgensen før han trommer videre.
En liten gruppe forskere har forlatt bøkene og tastaturet til fordel for afrikanske trommer. De fleste har ikke tatt i en tromme før. Nå må de improvisere en etter en.
- Med en gang du begynner å analysere, kommer du ut av flyten, sier kursdeltaker Erik Lerdahl.
FAKTA | KRITT:
Består av forskere med bakgrunn fra sju ulike fagområder
Forskningsprosjekt under NTNUs Tverrfaglig Satsing i perioden 2003-2006
Samarbeider med blant andre Eksperter i Team (EiT)
Initiativtager er Jon Lippe (prosjektleder) og Barbro Rønning (faglig ansvarlig) | Starter på null
Dette er prestering uten akademiske krav. Slappe skuldre og 1-2-3-4.
- Jeg oppfattet at problemet var dialogen, så jeg ville gjøre noe uten ord. Her blir de ribbet for sine ferdigheter og starter på null. Dermed blir det ikke ulike fagområders kamp mot hverandre, sier Jørgensen.
Verkstedene før 12.30 har begrenset adgang, men fra 13.00 og utover er det fritt fram for alle med både tverrfaglig og kulturell julelunsj og forskere i fri flyt. "Diskurs og dialog gjennom trommer" er ett av arrangementene du kan delta på, kl. 15.30 i Black Box.
Under hele arrangementet står også interaktive installasjoner i Gata, og KRITT-vertene er til stede for å svare på spørsmål.
Tekst og foto: Heidi Oliv Wollamo |