Skal finne NTNUs Petter Smart
(12.1.05, 08:25) Statsrådene Brende og Foss besøkte tirsdag NTNU i forbindelse med at Næringslivets Idéfond nå starter fase II. Kortere tid fra oppdagelse til anvendelse er en av målsettingene. Næringslivets Idéfond har avsluttet fase I av prosjektet og går nå løs på fase II.
– Mens vi i fase I la vekt på å støtte doktorgradskandidater, vil vi fase II gå ut og lete opp Petter Smart-ene i vårt miljø, sier prosessleder i fondet, Jon Lippe.
Årets bevilgning fra Næringsdepartementet til fondet er på fire millioner, og målet er at minst like mye vil bli gitt som støtte fra næringslivet.
|
KLAR OPPFORDRING: - Næringsliv, forskning og universitet må komme nærmere hverandre, er oppfordringen fra næringsminister Børge Brende (t.v.). I fremtiden skal nasjonen ikke konkurrere på pris, men kompetanse, FoU og industridesign. |
Tettere samarbeid
Flere representanter fra næringslivet var til stede på tirsdagens møtet med statsrådene Per-Kristian Foss (Finansdepartementet) og Børge Brende (Næringsdepartementet). Det er tydelig at næringslivets folk setter pris på tiltaket.
- Næringslivet må ha integritet - ikke bare melde seg på for å få sin del av kaka, sa næringslivsrepresentant og rådsleder for Idéfondet, Rolf Erik Rolfsen.
- Ved at næringslivet selv bidrar med penger, kan vi både kritisere og bestemme, og det er viktig, påpekte Rolfsen, som setter pris på de politiske støttesignaler som ligger i bevilgningene til fondet.
Raskere forskningsbasert innovasjon og tettere samarbeid mellom universitet og næringsliv, er de målsettinger Rolfsen har for neste trinn av prosjektet. Styrking av tverrfaglig samarbeid og tverrfaglige studietilbud vil også bli vektlagt.
Jakter på gode ideer
Jon Lippe sier at de i fase II vil gå bort fra den økonomiske støtten til doktorgradskandidater de hadde fase I. Nå vil de konsentrere seg om å støvsuge forskningsmiljøet for gode ideer som kan være til nytte for næringslivet.
Hensikten er ikke primært å etablere nye bedrifter, men å kople gode ideer til eksisterende bedrifter. Som eksempel nevner Lippe Elkem og en forskers ide om gjenvinning av støpeformer for silisium.
|
STORE PLANER: - Vi håper å få med oss minst 25 bedrifter som vil betale en årsavgift på 150.000 kroner for å være med i Næringslivets Idéfond fase II, sier fondets prosessleder Jon Lippe. I fase I var 16 bedrifter med, hvorav fire var norske avdelinger av utenlandske oljeselskap.
|
Lippe avviser at denne idejakten vil skje i konkurranse med NTNU Technology Transfer.
- Vi jobber tett sammen med Technology Transfer, som er en styrke for Idéfondet. De kommer inn 1-2 år etter oss, og vi utfyller hverandre og tipser gjensidig, påpeker han.
Lager næringsoversikt
Ifølge næringsminister Børge Brende er hans departement i gang med å lage en oversikt over hvor store de ulike sektorer er i det norske næringslandskapet.
- Vi har i lang tid savnet en slik oversikt, opplyste ministeren, som allerede har sett det første utkastet. Han kunne begeistret meddele at Norge ikke er så ensidig avhengig av oljeinntekter som vi kan få inntrykk av. I fjor eksporterte vi utstyr for olje- og gassvirksomheten til en verdi av 37 milliarder kroner, ifølge ministeren.
Norge er nest størst i verden på dette feltet, etter USA, og potensialet for denne type eksport vurderes til 80 milliarder årlig.
Brende trakk også frem Elkems satsing på fremstilling av silisium og den betydning samarbeidet med forskningsmiljøet i Trondheim har hatt i denne forbindelse.
Profittorientert forskning
Hans regjeringskollega Foss var mer taus under dette møtet, men tok på seg finansministerhatten og sa at han håpet at forskningen drives av et profittmotiv. Han kom også med et lite hjertesukk: - Det er synd at bedrifter som har vært i drift i mer enn ti år ikke er i stand til å betale skatt.
Tekst og foto: Arne Asphjell Se tidligere omtale av Næringslivets Idéfond i UA
|