MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

FLYTTESAKEN:
Flyttedebatt om tverrfaglighet og kaffepauser (18.1.05, 09:30)

Flyttedebatten omhandler både luftige visjoner og høyst hverdagslige ting. Nytten av kaffepauser på tvers av fakultetsgrensene ble ett av temaene på allmøtet for dragvollstudentene.

Allmøtet om samlokaliseringssaken på Dragvoll mandag ettermiddag samlet ikke de store studentmassene. Til gjengjeld virket det som studentene blant de cirka 40 fremmøtte hadde engasjementet og kunnskapen i orden i forhold til flyttesaken.

LITT GLISSENT: Ledig plass var det en del av på allmøtet på Dragvoll, men engasjementet var betydelig blant de frammøtte. Foran i midten: Innleder Maria Serafia Fjellstad.
Tverrfaglighet var et ord som ble hyppig brukt i debatten i Auditorium III på Dragvoll, både av tilhengere og motstandere av flytting.

– NTNU må øke interessen for realfag og løse problemene med å ta fag på tvers av campusene, sa Maria Serafia Fjellstad, medlem av Hestnes-utvalget, i innledningen sin. Hun påpekte også at mens Dragvoll tømmes utpå ettermiddagen, er det aktivitet på Gløshaugen også på kveldstid.

"Dragvoll dør etter fire"
Det kom også innspill fra salen om dette. En av tilhørerne mente at det vil være vanskelig å endre på at Dragvoll er "dødt" etter klokka 16.00, mens en annen tilhører var opptatt av å rette på de manglene som gjør at mange vil tilbringe minst mulig tid på Dragvoll.

– Det er kaldt her, og mangel på gode sitteplasser. Vi trenger flere rom hvor det er varmt og komfortabelt.

Professor Steinar Supphellen holdt et innlegg på vegne av flyttemotstanderne. Han advarte blant annet mot å overdrive de tverrfaglige gevinstene ved samlokalisering.

– Problemet er at fakultetene ikke legger godt nok til rette for tverrfaglighet, sa han.

Supphellen understreket også at hvis campusen på Dragvoll hadde blitt utviklet som planlagt, ville ikke området vært "dødt" utpå ettermiddagen.

– Hvis flytteprosessen settes i gang, får vi en tiårsperiode hvor det meste vil være provisorisk. Vi fastslår at Dragvoll er dårlig og "langt ute på landet". Det kan svekke rekrutteringen til fagene her, i en periode hvor landet får flere nye universitet og konkurransen om studentene skjerpes. Det er bedre ressursutnyttelse å videreutvikle det vi har i dag enn å flytte, mener Supphellen.

FIKK INNSPILL: Fakultetstillitsrepresentantene fra HF og SVT, Vegard Austmo (til venstre) og Jan Richard Laursen, var fornøyd med debatten på allmøtet.
Tverrfaglig kaffepause
Supphellen fikk støtte i et innlegg fra salen hvor det ble etterlyst en mer offensiv holdning overfor styret fra dragvollmiljøet – i forhold til å påvirke både NTNUs overordnede målsettinger og bevilgningene til fakultetene.

Vil en kreativ og sprudlende tverrfaglighet gro fram hvis humanister og sivilingeniører samles med kaffekoppene rundt samme kantinebord på Gløshaugen? Eller er det viktigste – også for tverrfagligheten – at fagmiljøene på Dragvoll bruker mer ressurser på å bli fremragende på sine egne felt?

En av de siste innspillene fra en student i salen lød slik:

– Tverrfaglighet er et honnørord, det må også en faglig basis til – som skal brukes i denne tverrfagligheten. Selv har jeg dårlige erfaringer med NTNUs tverrfaglighet i forbindelse med Eksperter i Team. For øvrig er kaffepausene viktige!

Fornøyd med innspillene
Fakultetstillitsrepresentant ved HF, Vegard Austmo, hadde på forhånd ønsket seg sterke meninger fra studentene. Etter møtet var han og tillitsvalgt-kollega Jan Richard Laursen fra SVT ganske fornøyd.

– Det ønskes tydeligvis større fokus på både det sosiale og det faglige ved Dragvoll. Vi merker oss det, og tar med de synspunktene videre i prosessen, sier de.

For de studentene som gjerne skulle ha sagt sin mening om flytting eller ikke flytting, er toget ennå ikke gått. Onsdag 19. januar blir det debatt i Storsalen på Samfundetom om vi vil ha et "NTNU United". Møtet starter klokken 19.00.

NTNU-styret tar sin endelige avgjørelse i flyttesaken 8. februar.

Tekst og foto: Svein Arild Sletteng