MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Øyenvitneskildring fra Thailand (14.1.05, 09:33)

Nå når mediefokuset på katastrofen i Sørøst-Asia begynner å avta, rykker Vitenskapsmuseet ut med en serie søndagsforedrag, for dem som ønsker en dypere innsikt i det som har skjedd.

Arenaen er Suhmhuset. Gunnar Holt i formidlingsseksjonen på VM opplyser at målet er å spre kunnskap, både om selve naturkatastrofen og de ufattelige følgene for dem som ble rammet. Inngangspengene skal i sin helhet gå til Leger uten grenser.

VIL SPRE KUNNSKAP: Hvordan kan ei bølge bli så voldsom som den ble i Det indiske hav? Det er ett av spørsmålene Vitenskapsmuseet vil gi publikum svar på i ukene som kommer.
Naturkrefter
Foredragsserien starter førstkommende søndag (16. januar), med forsker Odleiv Olesen ved NGU, som skal snakke om naturfenomenet jordskjelv og tsunami. Han vil forklare hva en tsunami er, hvordan den oppstår og hvorfor den ble så voldsom i Det indiske hav i romjula. Videre vil han ta for seg forhold som kan utløse en tsunami, og fortelle om tsunamier som har rammet Norge.

Neste tema er viet menneskene i Sørøst-Asia, sett gjennom øynene til universitetslektor Ingrid Kielland ved Universitetet i Tromsø. "Med havet som nabo" er tittelen på hennes foredrag. Hva kjennetegner samfunnet i de landene som ble rammet av flodbølgen? En geografisk presentasjon av natur, økonomi og samfunnsliv i landene generelt, med særlig vekt på fiskeribefolkningen og turisme i Sri Lanka.

Nødhjelp eller forebygging?
Tredje foredrag skal handle om følgene av flodbølgen. Første stikkord for nødhjelp er gjerne mat og medisiner. Mat kan vi skjønne umiddelbart, men hvilke medisiner er mest påkrevd, og hvorfor?

Mads Gilbert fra Universitetet i Tromsø snakker om hvilke sykdommer som er de største truslene for en katastroferammet befolkning, og hvordan skadeomfanget kan reduseres. Foredragsholderen har erfaring fra feltarbeid i katastrofeområder.

Øyenvitneskildring
Søndag 13. februar kommer sykehusdiakon Anne Hirsch fra St. Olavs hospital. Hirsch deltok i det psykososiale kriseteamet som reiste til Thailand i nyttårshelgen for å bistå.

Teamet opererte på oppdrag fra Sosial- og helsedirektoratet og skulle gi psykososial støtte og hjelp til pårørende. I foredraget vil hun beskrive møtet med katastrofeområdet og sette ord på inntrykk og følelser.

Siste foredrag kommer 13. mars og skal handle om dyreatferd. Utgangspunktet er reportasjer om at ville dyr sanset hva som kom og flyktet fra de havnære områdene før flodbølgen slo til. Professor Bjarne Braastad fra Universitetet for miljø- og biovitenskap skal snakke om dyrenes sanseapparat og kommunikasjon.

Av Synnøve Ressem