Anne Grete Hestnes: Nei-folkets hoggestabbe
(21.1.05, 11:06) Hun har gitt navn til Hestnesutvalget og Hestnesrapporten og ledet utvalget som har utredet samlokalisering av NTNU. Det må hun tåle mye juling for. Utvalget ble oppnevnt av NTNU-ledelsen i fjor høst og ble presentert offentlig første gang på et debattmøte om flyttesaken på Gløshaugen i september. Allerede da kom de første skyllebøttene. Flere debattanter reiste tvil om habiliteten til utvalget og etterlyste både erklærte flyttemotstandere og faglig tillitsvalgte.
|
HARDE ORD: Anne Grete Hestnes har ikke alltid følt seg like ovenpå når kritikken har vært som verst. Utvalgslederen synes personangrepene har vært vanskeligst å fordøye. |
- Jeg ble temmelig rystet over intensiteten og den utilslørte mistilliten i innleggene. Men ikke så veldig overrasket, - det var stort sett bare skeptikere og motstandere som var til stede på møtet. Jeg følte meg på ingen måte truffet av kritikken, for jeg var trygg på at både jeg selv og resten av utvalget skulle jobbe uavhengig og objektivt. Og det lyktes vi med, fastholder Hestnes.
Startet med åpent sinn
- Men under et debattmøte på Dragvoll nylig sto du fram som tilhenger av NTNU-samling?
- Jeg startet arbeidet med åpent sinn og uten å være forutinntatt. Det står jeg på. Underveis har jeg dannet meg meninger, og det må da være lov? Gjennom diskusjoner og refleksjoner har jeg blitt overbevist om at NTNU kan ha mye å vinne på å samle seg rundt Øya og Gløshaugen. Men ikke for enhver pris. For eksempel må vi ikke risikere at samlokalisering går på bekostning av faglig virksomhet og ressurser.
Hestnes beskriver selve utredningsarbeidet som artig og utrolig interessant, med lange og fruktbare diskusjoner. Da spilte det ikke så stor rolle at arbeidsdagen kunne strekke seg til både ti og 12 timer, og at mye av helgene gikk med i tillegg.
FAKTA | Anne Grete Hestnes (58)
Stilling: Dekanus ved Fakultet for arkitektur og billedkunst, professor ved
Institutt for byggekunst, historie og teknologi.
Sivilstatus: Gift med Kemal Nisancioglu, en voksen sønn og datter.
Aktuell: Leder for utvalget som ble oppnevnt av NTNU-styret for å utrede
muligheter ved en samlokalisering. | Mye kjeft
Peset startet først da rapporten var ferdigskrevet og skulle presenteres for universitetsbefolkningen. De siste to månedene har hun gått i skytteltrafikk til fakulteter og administrative enheter og forsvart Hestnesutvalgets innstilling. Hun legger ikke skjul på at det har vært en blandet fornøyelse.
- Det har vært mye kjeft å få, konstaterer hun.
- Kunne du ha ventet deg noe annet, tatt i betraktning av temperaturen i debatten?
- Både ja og nei. Rapporten tar ikke stilling for eller mot samlokalisering, men setter opp en rekke problemstillinger som blir viktig for NTNU de neste 20 åra. Jeg hadde forventet at diskusjonene skulle gå i det sporet. I stedet har det blitt ensidig fokusering på flytting og den gamle Dragvoll-Gløshaugenkonflikten, sier Hestnes.
- Det har falt mange harde ord, og sakligheten har ikke vært like stor bestandig. Det må jeg tåle. Også en del harde skyts i forbindelse med at jeg stiller som frontfigur i en opphetet debatt. Rene personangrep er derimot vanskeligere å fordøye. Jeg har hatt noen slike, som virkelig har gått innpå meg!
|
ØVER PÅ Å SI NEI: - Jeg er nysgjerrig av natur og har lett for å ta på meg nye oppgaver. Nå føler jeg det er tid for å roe ned litt. |
Vant til utfordringer
Nå gleder Hestnes seg til å komme i normalt gjenge igjen og konsentrere seg om faglige plikter og utfordringer. Rollen som faglig leder for fakultetet krever sin kvinne og gir utfordringer så det holder.
Ulempen er mindre tid til egen forskning. Spesialområdet hennes er alternative energiformer i bygninger. Her har Hestnes markert seg internasjonalt, blant annet som president i den internasjonale solenergiforeningen.
Men før hun kan avvikle oppfølgingen av Hestnesutvalget gjenstår en siste kraftinnsats: NTNUs årlige ledersamling på Røros.
Vil bort fra detaljene
- Jeg gleder meg. Diskusjonene jeg har vært med på til nå, har vært dominert av kritikerne som ikke har hatt så mange andre fora å ytre meninger i. På ledernivå håper jeg vi kan diskutere mer åpent og flytte fokus fra detaljer til de overordnede spørsmålene: I hvilken retning skal NTNU utvikle seg i framtida?
- Hva ser du som den største utfordringen?
- Å bryte ned avstanden mellom Dragvoll- og NTH-kulturen. Med bakgrunn i debattene jeg har vært med på i det siste, er det ikke i tvil i min sjel!
Tekst og foto: Synnøve Ressem |