MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Fredsprisvinner Maathai til ISFiT (25.1.05, 10:52)

Et sterkere tematisk program og et bredt og spredt kulturtilbud preger ISFiTs program for 2005. Høydepunktet blir besøket av fjorårets fredsprisvinner Wangari Muta Maathai.

- Det er utrolig stort at Maathai kommer, sier en stolt ISFiT-leder Sæba Bajoghli.

Wangari Muta Maathai fikk Nobels Fredspris i 2004 for sin innsats for bærekraftig utvikling, miljø og menneskerettigheter. Hun er viseminister for miljø og naturressurser i Kenya, og grunnlegger av Green Belt Movement.

Wangari Muta Maathai kommer til Trondheim og åpningen av ISFiT 11.februar.
- Hun setter fokus på at hver og en kan gjøre noe med verdenssituasjonen ved å sette tanker ut i handling. I tillegg er hun en foregangskvinne når det gjelder utdanning – hun var den første kvinnelige professoren i Kenya, forteller Bajoghli.

Maathai skal foreta den offisielle åpningen av ISFiT, hun skal møte vinnerne av Studentenes fredspris og delta på forskjellige temamøter.

Flere store navn
Funksjonærene i ISFiT har jobbet hardt for å få tak i innledere og deltagere til de tematiske møtene, og de kom i mål.

- Vi syns det er fabelaktig at så mange flinke folk har takket ja. Mange av møtene går i en filosofisk retning i forhold til temaet vårt - utdanning - og det blir spennende å se hva som kommer ut av møtene, sier Bajoghli.

Innledere er blant annet Sophie Dilmitis på møtet "Education; The key to a healthier world?" Hun har levd med HIV i 11 år og har stiftet organisasjonen Choose Life som jobber med å spre informasjon gjennom utdanning og opplysning. Generalsekretær i Norges Røde Kors, Jonas Gahr Støre deltar også på dette møtet.

På "ministermøtet" kommer utdanningsminister Kristin Clemet, utdanningsminister i Guatemala, Maria del Carmen og Dr Naim Abu-Humos som er Palestinas utdanningsminister. Terje Svabø leder dette møtet.

Eva Bratholm er møteleder for "Education. Just words? How does litterature create us?" Her skal blant annet den svensk-tyrkiske forfatteren Jonar Hassen Khemiri delta, sammen med albanske Ornela Vorpsi.

Andre interessante navn er Richard Stallmann, grunnlegger av GNU-prosjektet, Johan Galtung, Thomas Hylland Eriksen, Wei Jinsheng, forkjemper for menneskerettigheter og demokrati i Kina og Gro Brækken, generalsekretær i Redd Barna.

Bredt over hele byen
Kulturprogrammet på ISFiT har bredde, både innholdsmessig og geografisk: Dokumentarfilm på Rosendal kino, historisk reise i utdannelse på Nedre Elvehavn, jazz på ISAK, alt mulig i Samfundet, intimkonsert på Blæst, politiske lydinstallasjoner i Galleri KIT, tematiske tilstelninger i Olavshallen, dikt i Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, verdensmusikk på Ringve, ungarsk punk på UFFA, teater på Bybroen scene, skidag i Granåsen og konsert i Nidarosdomen. Det er første gang ISFiT inntar så mange forskjellige steder i byen.

- Vi ønsker å sette preg på Trondheim, og håper at trønderne kjenner sin besøkelsestid, sier Bajoghli.

Musikalsk festival
Arrangørene lokker også publikum med musikalsk bredde: flere jazzkonserter, hip hop, "melodisk elektronisk gla-pop", punk, hardrock og soul, ungarsk punk, Lemonheads og et finsk kultband.

Allerede kvelden før åpningssermonien kommer to store navn i Norsk musikksammenheng. Bertine Zetlitz spiller i Storsalen og Gatas Parlament i Klubben. Lørdag kommer The (International) Noise Conspiracy, et band med et politisk budskap blandet inn i punk, hardrock og soul.

Ellers kan vi nevne 22-Pistepirrko, Transjoik, Bugge Wesseltoft (Fredspriskonsert), Kari Rueslåtten, Verdensmusikkensembelet og Evan Dando, vokalist i Lemonhead.

Av Beate Horg

Les mer om festivalen på ISFiTs hjemmesider.