MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Kyb-ekspertise mellom to permer (1.2.05, 09:36)

Institutt for teknisk kybernetikk er i NTNU-toppen når det gjelder internasjonale bokutgivelser. Flere av doktorgradene som er utført ved instituttet, er utgitt på anerkjente, internasjonale forlag.

DÅRLIG TIMEBETALING: Forfatterne Gravdahl (t.v.) og Aamo er enige om at det faglige forfatterskapet ikke har vært lukrativt. Minst et halvt års arbeid – mye på fritid – og et engangshonorar fra Springer på 5.000 kroner. Men til gjengjeld er den faglige prestisjen stor ved en slik utgivelse.
Teknisk kybernetikk har som mål at en doktorgrad som representerer et banebrytende arbeid, skal utgis som bok. Flere av instituttets doktoravhandlinger er derfor kommet som bøker på Springer forlag de senere årene.

Utsolgt fra forlaget
Jan Tommy Gravdahl utga essensen av doktorgradsarbeidet sitt i 1999 med Springer-boken ”Compressor Surge and Rotating Stall”. Den er en introduksjon til stabilisering av kompressorer ved hjelp av tilbakekobling. Ved hjelp av bokens teorier vil et kompressoranlegg kunne utnyttes mer optimalt. Hele opplaget på 550 er utsolgt, så det skulle tyde på at faglige kolleger mener bokens innhold er nyttig.

SKRYTEHYLLE: I korridoren utenfor instituttkontoret på kybernetikk er alle bøkene instituttets folk har publisert gjennom tidene utstilt.
Pris for bedre flyt
Ole Morten Aamos Springer-bok har tittelen ”Flow Control by Feedback” og er ifølge forfatteren en introduksjon til hvor vi står i dag når det gjelder regulering av væskestrøm. Bruk av aktuatorer (for eksempel mikrodyser) i rør eller flater som væsken strømmer langs, reduserer friksjonen og bedrer flyten. Aamo har fått Esso-prisen for sin doktoravhandling, så dette er også et vitenskapelig arbeid som blir satt pris på.

- Jeg brukte et lite halvår av post.doc-perioden min til å reformulere stoffet og gjøre arbeidet tilgjengelig for et bredere publikum, opplyser Gravdahl.

Det var Gravdahls veileder, professor Olav Egeland, som kontaktet Springer og fikk ordnet avtale om publisering. Egeland har selv gitt ut bok på Springer. For Aamos vedkommende var det hans amerikanske veileder som formidlet kontakt med utgiveren.

STARTET TRENDEN: Professor Thor I. Fossen var den som startet trenden med internasjonal bokpublisering. Allerede under doktorgradsarbeidet bestemte han seg for at han ville bearbeide avhandlingen til en fagbok. ”Guidance and Control of Ocean Vehicles” ble utgitt på John Wiley i 1994.
Bør bli fast rutine
- Målet er å få spredt arbeidet, og mange av bøkene har havnet hos forskere som i ettertid har tatt kontakt med meg, sier Gravdahl.

Begge mener at videre bearbeiding av doktorgradsarbeid og publisering i bokform er en uutnyttet mulighet som flere burde benytte seg av. Mange fagmiljø ved NTNU holder en så høy faglig standard at den vitenskapelige kvalitet av doktorgradsarbeider kan gis ut i bokform.

- Det er en del jobb med det, men den vitenskapelige meritteringen som ligger i å publisere en bok på et internasjonalt forlag, gjør at det er verdt det, mener Gravdahl. - Universitetet burde legge inn bokproduksjon som en del av post.doc-opplegget.

Tekst og foto: Arne Asphjell