MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Skitne fantasier (2.2.05, 10:26)

Matemballasje laget av resirkulert dopapir? Den ideen ble forkastet, men så kom Halvor Lindem & Co frem til en idé som luktet både business og miljøvern.

Kreative forslag svirret gjennom luften under tirsdagens arrangement "Fantasi: søppel" på Samfundet. 30 studenter hadde tatt seg fri for å finne opp noe som kan redusere verdens stadig større avfallsberg.

VINNERFORSLAGET: Ombrukersamfunnet til Halvor Lindem og hans gruppe ble kåret til den beste ideen under "Fantasi: søppel".
- Jeg er litt hypp på å lage matemballasje av resirkulert dopapir, jeg, mumlet Halvor Lindem til de andre medlemmene på gruppa. Akkurat den ideen falt ikke i smak. I stedet kom industridesignerne på et annet konsept: Ombrukersamfunnet.

Pizza fra dispenser
Det går blant annet ut på at man i stedet for å kjøpe vaskepulver i pappesker, kan tappe det på en gjenbruksflaske fra en dispenser i butikken. Hver flaske får en strekkode slik at man ikke kan jukse ved å tappe dyre merker på billigmerkeflasker.

Og juryen ble overbevist av ideen som også inkluderte egne dispensere for ferdigpizzaer.

- En slik ordning kan og bør tvinge seg frem, sa juryleder Olaf Brastad fra Bellona. Han sa videre at juryen ikke hadde noen problemer med å velge hvilken av de seks gruppene som hadde den beste ideen.

Rafting i Sjoa
Premien, et gavekort på rafting i Sjoa, gikk derfor etter juryens mening velfortjent til Lise Andreasen, Tore Christian Storholmen, Michael Calder, Halvor Lindem og Ole Terje Østrem. Fire av dem studerer industridesign, mens den femte går på Energi og miljø.

- Dette var overraskende. De andre gruppene hadde også mange gode forslag, så det var artig å bli valgt ut, sier en godt fornøyd Halvor Lindem.

FOR SENT: Fredrik Halmøy Wisløff i Start NTNU forteller Magnus Vik (t.v), Andreas Erlandsen og Per Gunnar Hagevik at ideen deres er gammel.
Gammel idé
Juryen likte også ideen til en annen gruppe godt. Den handlet om å selge spylevæske fra pumper på bensinstasjonene. I dag selges spylevæske på flasker der korken og flasken ikke er laget av samme materiale. Dette skaper problemer i resirkuleringsbedriftene.

Magnus Vik, Andreas Erlandsen og Per Gunnar Hagevik foreslo å kutte ut flaskene helt og selge fra pumper i stedet. Ved å blande spylevæskekonsentrat med vann på bensinstasjonene, sparer man dessuten miljøet for mye unødvendig transport. Ideen har imidlertid et aber.

- Kjempegod idé folkens. Men den er allerede patentert. Uansett vil jeg gratulere med å ha fått en idé som faktisk er blitt et bra forretningskonsept, sa Bellona-Brastad til de noe skuffede studentene.

FAKTA

NYTTIG FANTASI:
Tirsdagens Fantasi-workshop om søppel var det tredje i rekken siden Start NTNU begynte med disse arrangementene i 2003.

Tidligere tema har vært kollektivtrafikk og mobiltelefoni.

Årets jury besto av representanter fra Trondheim Kommune, Plastretur, Bellona, NTNU Technology Transfer, Trondheim Energiverk, SINTEF, Onyx Norway og Fylkesmannen.

Lunsj ga søppel
Det var flest studenter fra Gløshaugen å se på Samfundet i går, og av disse var produktdesignstudentene i overtall.

- Det kan nok henge sammen med at de fleste som er med i arrangementskomiteen, går på produktdesign. Dermed har det naturlig nok blitt snakket mye om det i klassen. Men Fantasi-workshopene egner seg for alle utdanningene, mener Ragnhild Torvik i arrangementskomiteen.

Foran seg på bordet har hun samme lunsjbrett som alle deltagerne har fått. Hver porsjon kom i egen plastinnpakning.

- Det er litt pinlig at et arrangement som skal bidra til mer miljøtenkning, bestiller mat med så mye unødvendig emballasje. På den annen side kan vi jo late som om vi har gjort det med vitende og vilje for å gjøre deltakerne mer bevisste, spøker Torvik.

Tekst og foto: Trond Ola Tilseth