Kondisforskning spurter verden rundt
(4.2.05, 09:45) NTNU kuppet avisoverskriftene over hele verden i forrige uke, med nyheten om at kondisjon kan være medfødt, og oppdagelsen av et stoff som beskytter mot sykdommer. Forskningen er utført av Ulrik Wisløff, Øyvind Ellingsen og Per Magnus Haram ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk, i samarbeid med Michigan University i USA. Resultatet ble publisert i et av verdens ledende tidsskrifter for forskning, Science, 21. januar. Samtidig startet et formidabelt medietrykk mot forskergruppa ved NTNU.
|
ANERKJENNELSE: Å bli antatt i et av verdens ledende forskningstidsskrifter gir faglig anerkjennelse og regnes som en stor ære. Ulrik Wisløff framhever at også populærvitenskapelig formidling er viktig. |
Stor ståhei
Nyheten ble i første rekke spredt gjennom en pressemelding fra Science. Mange redaksjoner tok direktekontakt, fra Tyskland, Nederland og USA. Forleden hadde danske Dagbladet et stort oppslag. Her hjemme har saken vært på trykk i flere nasjonale og regionale aviser. Prosjektet fikk også fyldig dekning i Schrødingers katt, og TV-Trøndelag og NRK radio har hatt omtaler.
- Telefonen har omtrent ikke stått stille. Det har vært fryktelig artig, men nå begynner det å bli nok oppmerksomhet for en stund, medgir Ulrik Wisløff til Universitetsavisa.
For i kjølvannet av alle medieoppslagene har det også strømmet til med henvendelser fra det brede publikum. Wisløff har talt opp over 500 e-post-meldinger og har for lengst gitt opp å svare på alt. I tillegg er det stor rift om å få ham som foredragsholder.
Folkeopplysning
Sjøl om han var uforberedt på det store omfanget, er han på ingen måte overrasket over at forskningsresultatene møter stor interesse. Han mener også at forskere flest bør bli mye flinkere i populærvitenskapelig formidling.
- Forskere har en soleklar plikt til å opplyse allmennheten om det vi holder på med. Det skulle vi ha gjort mye mer. Utfordringen er å ta seg tid. Når tida er knapp og arbeidsoppgaver må nedprioriteres, har det lett for å gå på bekostning av den populærvitenskapelige formidlingsinnsatsen. Vi trenger alle sammen å skjerpe oss, understreker Wisløff.
Nye utfordringer
Wisløff er fysiolog med utdannelse innen biologi og idrettsvitenskap ved NTNU. Han har studert mange aspekter ved fysisk trening og helse.
Det ferskeste prosjektet kommer til å dreie seg om overvektige barn. Den ene gruppen barn skal gjennomgå et sammensatt program som involverer medisin, ernæring, psykologi og fysiologi. Kontrollgruppen skal konsentrere seg utelukkende om trening. Forskningen er et samarbeidsprosjekt med St. Olavs hospital.
Tekst og foto: Synnøve Ressem Sak i Yahoo News USA Sak i Eurek Alert Sak i Reuters Health
|