MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

ISFiT 2005:
- Skolegangen var en stor utfordring (13.2.05, 21:11)

Utdanning er ingen selvfølge, særlig ikke for jenter. Men nobelprisvinner Wangari Maathai nektet å høre på rådene om å gifte seg i stedet for å studere.

"Utdanning: Hvorfor?" er spørsmålet som ruver over årets ISFiT-festival. Selv om FNs menneskerettighetserklæring fra 1948 sier at enhver har rett til gratis utdanning, mangler fremdeles 115 millioner barn elementær utdanning. Æresgjest Maathai mener det handler om knallhard prioritering mellom mat, klær og utdanning for fattige familier.

VIL BLI INSPIRERT: Wangari Maathai fortalte at hun kom til ISFiT for å bli inspirert av alle de engasjerte studentene.
- Veldig mange barn får skolegang, men fattigdommen er økende. I rike land har barn gratis skole. I fattige land må foreldrene betale kanskje en dollar om dagen i skolepenger og har ikke råd til å sende alle barna på skolen. Da blir jenta taperen, forklarte Maathai under sitt første møte med publikum på Samfundet fredag.

Ikke som alle andre
Maathai forteller at hennes egen skolegang ikke var enkel. Sammen med sine brødre ble hun sendt av gårde til en internatskole som lå langt unna hjemmet. Hun tilbrakte tre måneder på skolen, og en måned hjemme.

- Det var en stor utfordring. Hver gang jeg kom hjem, føltes det som om jeg hadde vært borte en evighet. Hun ble oppfordret av lærere og foreldrene til å ta utdanning. Den største utfordringen var å ikke gjøre som alle andre.

- Gift deg i stedet!
- En av de største utfordringene for meg var å bli værende på skolen, og ikke droppe ut. Jeg fikk høre at jeg ikke hadde noen grunn til å gå på skolen fordi jeg bare fikk elementær utdanning. De sa: Gift deg i stedet. Men, kvinnen som ble Øst-Afrikas første kvinnelige professor holdt ut.

FAKTA

WANGARI MAATHAI:
Grunnla grasrotbevegelsen Green Belt Movement.

Har engasjert seg i arbeidet for å få slettet afrikanske lands gjeld til vesten og jobbet for gjenopprettelse av demokratiet i Kenya.

Ble valgt inn i den kenyanske nasjonalforsamlingen i desember 2002.

Den første afrikanske kvinne som noen gang er blitt tildelt Nobels fredspris. I fjor fikk hun prisen for sitt arbeid for bærekraftig utvikling, demokrati og fred.

- Om jeg ikke hadde gått på skolen, hadde jeg ikke gått på universitetet. Da ville jeg ikke vært den jeg er. Kontakt med folk fra andre deler av verden har utvidet min horisont og gitt meg mye, forteller hun.

Trærne er symbol på noe større
Hun mottok Nobels fredspris i 2004 for sitt arbeid for bærekraftig utvikling, demokrati og fred. Green Belt Movement har siden starten på 70-tallet plantet over 20 millioner trær

- Da jeg begynte å plante trær, så trengte jeg ikke trær selv, men jeg diskuterte med kvinner som trengte ved og rent vann. Fordi jeg var biolog, var det naturlig for meg å snu meg mot naturen for å finne svaret på problemene, forklarer hun. Maathai poengterer at trærne er begynnelsen.

- Treet er et symbol for hva vi gjør. Vi gjør mye mer. Vi jobber for rettferdighet, bekjempelse av fattigdom, folks rettigheter og bevaring. Trærne vokser, og før du vet ordet av det er de større enn deg. De gir deg skygge, du får frukt, de blir tilholdssted for fugler og du får brensel. Å plante et tre er en enkel ting som gir mye.

Tekst og foto: Heidi Oliv Wollamo