MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Vil vingeklippe maktsjuke studenter (17.2.05, 20:07)

Studentrepresentantene i NTNU-styret er karrieresjuke valper som ikke vet hva de driver med, mener tidligere styremedlem Trond Andresen. Han vil ta fra dem stemmeretten i saker som ikke er direkte studierelaterte.

Studentene har argumentert kraftig for en samlokalisering av NTNU rundt Gløshaugen og Øya og hadde trolig stor innvirkning da styret nylig stemte for å fortsette utredningen.

Ifølge Trond Andresen er studentrepresentantenes rolle problematisk og burde vært tatt opp for lenge sida. Siden styret består av såpass få personer, får de to studentrepresentantene for stor makt, mener han og understreker at han har lignende kritikk av de eksterne representantene.

USUNN ALLIANSE: Allianser mellom "karrierebevisste studentpolitiske klatremus og næringslivs-napoleoner" kan stemme ned de ansattes representanter, mener Trond Andresen.
- Makten deres bør begrenses til mer studierelaterte saker. I store saker, som flyttesaken og valgt eller ansatt rektor, bør de kun ha rett til å uttale seg, sier Andresen til Universitetsavisa, og understreker at han helst vil ha uravstemning i slike typer saker.

Leker med makt og penger
Amanuensen som selv har sittet tre år i styret, er ikke kjent for å være redd for å si hva han mener eller sparke verken oppover eller nedover. I et krast leserinnlegg i Klassekampen kommer han med skarp kritikk av styret og NTNUs ledelse og langer ut mot studentrepresentantene:

"Rektor dytter "studentene" foran seg, for "studentene" krever samlokalisering". Men dette er bare vedtak fra noen titalls "studentrepresentanter", karrieresjuke valper – valgt med minimal deltaking fra en knakende uinteressert studentmasse. De vil knapt være her når prosjektet fullføres, men synes det er ufattelig stas å sitte i styre og stell med de store gutta og leke med makt og penger".

Andresen understreker at kritikken ikke gjelder studenter generelt, men karrieristene og de politiske broilerne som er en helt annen type enn den jevne student.

PÅ SAMME SIDE: Studentrepresentantene synes det er ufattelig stas å sitte i styre og stell med de store gutta og leke med makt og penger, mener Trond Andresen. Men Bjørn Utgård (t.h.) benekter at han får noen maktfølelse av å sitte i møte sammen med f.eks. næringslivsleder Christian Thommessen (t.v.).
Bråkjekke verdensmestre
- Studentrepresentantene i styret gratulerer seg selv for at de kan sitte og ta svære beslutninger for en bedrift som forvalter tre milliarder hvert år. Men de vet altfor lite om institusjonen til at de burde ha stemmerett i de store sakene. De er karrierebevisste klatremus som er kry over å få ha en hånd på rattet på pappas store og dyre bil, utdyper Andresen overfor Universitetsavisa.

Han mener studentene i styret opptrer med en bråkjekk tone.

- De har ikke vist forståelse for de ansattes synspunkter, men opptrådt som verdensmesteraktige og arrogante. De burde vise mer ydmykhet i de store sakene.

- Studentene er viktige
Studentrepresentant i styret, Bjørn Utgård, mener Trond Andresens karakteristikker av studentrepresentantene i Klassekampen er så usaklige at han ikke vil kommentere dem. Han mener imidlertid det blir helt feil å skulle redusere studentenes makt.

- Da er vi tilbake til slik det var før i tida, da professorene skulle bestemme alt. Det er greit å mene det, men ikke smart i forhold til hva som bestemmer rammebetingelsene for universitetet i dag, nemlig tilgangen på gode hjerner. Å være attraktiv for studentene er det beste NTNU kan gjøre for å sikre oss kompetanse. Å skulle ta fra studentene stemmerett i styret går helt imot en slik tankegang, mener Utgård.

UVITENDE STUDENTER: Studentene kjenner ikke universitetet godt nok, og makten deres bør begrenses til studierelaterte saker, foreslår Trond Andresen, som her er knipset mens han i forrige periode selv var styremedlem.
Han understreker at det ikke er slik at noen grupperinger bestemmer alt.

Kjenner universitetet godt
- I styret sitter det folk med ulik bakgrunn og ulikt ståsted. Det gjør at vi får gode avgjørelser – gjennom god kommunikasjon og ved å involvere folk, sier studentrepresentanten.

Andresens uttalelser om at studentene ikke kjenner universitetet godt nok, skjønner han ingenting av.

- Det som skjer på utdanningsfronten kjenner vi mye bedre til enn professorene. Dessuten har vi flere ganger opplevd at de eksterne representantene vet mye mindre enn oss. Vi har et helt annet engasjement i det som skjer, mener Utgård.

Ikke hekta på makt
- Kjenner du deg igjen i beskrivelsen av studentrepresentantene som maktsjuke?

- Jeg synes ikke vi har noen makt. Det handler om å engasjere seg for universitetet, ikke at vi på død og liv skal få det som vi vil, eller bestemme. Det gir meg ingen maktfølelse å delta på styremøter, men en god følelse av å være med og gjøre noe som betyr noe, sette ting på agendaen, understreker Utgård.

Av Elin Fugelsnes

Enig eller uenig med Andresen? Skriv leserbrev til Universitetsavisa.