LESERBREV Trond Andresen: Om uravstemning og tilsynelatende tungnemhet
(21.2.05, 11:29) Rektors utflukter i forbindelse med forslaget om å avholde uravstemning er syltynne. Mange innlegg her i den siste tida har dreid seg om forslaget om å avholde uravstemning om samlokalisering. Rektor kommer endelig - fem(!) måneder etter at jeg framsatte det her i avisa for første gang, og etter (!) at styremøtet har fattet vedtak i den aktuelle saka - med et forsøk på begrunnelse. Han gjør det til et problem at det er flere undergrupper som da skal stemme, og "hvordan skal da deres stemmer vektes?"
Dette er syltynne utflukter. For slik avstemning er jo bare rådgivende. Den kan gjennomføres med samme gruppeinndeling som ved styrevalg: blant studentene, blant de teknisk-administrative, og blant de akademiske. Dette forklarte jeg via innlegg her, i detalj, allerede 6. september i fjor. Rektors ferske innvendinger ble altså tatt opp og tilbakevist allerede for fem måneder siden (de var ganske så forutsigbare), uten at dette ser ut til å ha nådd fram til ham.
La meg derfor ta det i omhyggelig detalj: Siden rådgivende uravstemning ikke har formell status, står det enkelte styremedlem sjølsagt fritt til å "vekte" etter eget skjønn. Et klart utfall i ei gruppe med stor valgdeltaking kan vektes mer enn for ei gruppe med uklart utfall og/eller lav deltaking. Og styremedlemmer som legger generelt mer vekt på ei gruppes mening, kan vekte utfallet der mer enn for de andres vedkommende (men må sjølsagt være forberedt på å forsvare sin egen stemmegivning etterpå, noe som er en del av min begrunnelse for å avholde rådgivende uravstemning - det bidrar til å ansvarliggjøre styremedlemmene i større grad enn nå).
Verre er det ikke. Nå har jeg fremmet og forklart dette forslaget ved gjentatte anledninger i fem måneder. Må rektor ha dette inn med teskje? Jeg tror ikke han er så tungnem. Han gjør dette vanskeligere enn det er - av andre årsaker.
La meg til slutt legge til at rådgivende uravstemning burde blitt et fast instrument i beslutningsprosessene ved NTNU i de aller største sakene (ideelt sett burde de vært bindende). For eksempel skulle dette vært anvendt i forbindelse med den dramatiske endringa med at rektor ikke lenger skal velges, men tilsettes, og at styreleder skal være ekstern. Det er
skandaløst at en liten håndfull folk (11 stk.), og hvor en drøy tredel ikke har sitt virke ved NTNU, skal avgjøre slike ting.
Trond Andresen |