Ingen boligløfter fra departementet
(25.2.05, 12:31) Er staten grådig, eller bygger samskipnaden for fint, dyrt og sentralt? Enighet ble det i hvert fall ikke da Utdanningsdepartementet og SiT møttes til studentboligdebatt. |
STEILE FRONTER: Statssekretær Bjørn Haugstad måtte tåle hard kritikk for regjeringens studentboligpolitikk. Til venstre: Anne Sophie Hunstad, politisk rådgiver for ordføreren i Trondheim, til høyre: Edina Ringdal, leder av Velferdstinget.
|
Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT) har fått statsstøtte til å bygge to hybler i år. Det ble søkt om støtte til 167. Statssekretær Bjørn Haugstad fra Utdannings- og forskningsdepartementet (UFD) hadde med andre ord liten grunn til å lure på hvem som ville bli skyteskive i debatten om studentboligpolitikk i Samfundet onsdag kveld.
– Vi skal bruke penger på studentboliger, men spørsmålet er hvor mye. Det er ikke statens oppgave å sørge for at studenter skal få bo i krabbeavstand fra sentrum, studenter er ikke en så spesiell gruppe, sa Haugstad.
Statssekretæren foreslo at Samskipnaden kunne solgt de sentrale tomtene på Nedre Singsakerslette og bygd billigere studentboliger et annet sted.
– Gir blaffen
Dermed hadde Haugstad hisset på seg både salen og resten av panelet. Student og SiT-styreleder Ingvill Kvernmo påpekte at mange studenter vil bo sentralt, og lurte på om Høyre-politikeren Haugstad ønsket at SiT skulle gi blaffen i hva markedet etterspør, og tvinge studentene til å bo i Klæbu.
Edina Ringdal, leder for Velferdstinget, etterlyste handling i forhold til Berg, og lurte på hvorfor ikke departementet prioriterer rehabilitering av den 50 år gamle studentbyen.
– Det vil gi både flere hybler og høyere standard, påpekte hun.
|
STUDENTENES ØNSKER: Mange studenter ønsker å bo sentralt. SiT må forholde seg til det, mener Ingvill Kvernmo, styreleder i SiT.
|
Statssekretæren måtte også svare for at støtten til bygging av studentboliger har blitt kuttet. I år var den samlede potten til samskipnadene på 120 millioner. Haugstad sa at viktigere ting, som kvalitetsreformen, er blitt prioritert og at han ikke har dårlig samvittighet for det. Han tviler også på at boligpotten vil øke med det første.
– Syt og klag
Etter to timers skyttergravskrig var ikke partene kommet noe nærmere hverandre.
– Det som er kommet ut av møtet, er at vi må klare oss selv, mente Ingvill Kvernmo.
Etter møtet mente Bjørn Haugstad at mye av argumentasjonen for økt studentboligsatsing var preget av syting og klaging.
– Men et relevant argument er internasjonaliseringen. Man må ha hybler å tilby utenlandske studenter.
Haugstad holder fast på at det bygges for dyrt, for fint og for sentralt.
– Hvis det må være slik for at samskipnadene skal få studenter til å bo der, så lurer jeg på hvor stor boligkrisen egentlig er, sier Haugstad.
Tekst og foto: Svein Arild Sletteng |