MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Prøver ”Jenter og Data” for Likestillingsombudet (3.3.05, 18:59)

Gutter ved IKT-studiet har blitt nektet adgang til spesielle mattekurs i regi av Jenter og Data-prosjektet. Nå har saken havnet hos Likestillingsombudet.

Det er Davies Lobo, datastudent ved Fakultet for informatikk, matematikk og elektronikk som har startet saken.

- Jeg spør om prosjektet Jenter og Data har lov til å holde faglige kurs som er forbeholdt jenter. Videre lurer jeg på om Likestillingsombudet syns at prosjektet er med på å fremme likestilling og likeverd for kjønnene, forteller Lobo til Universitetsavisa.

Han legger til at henvendelsen er formulert som høflige spørsmål og verken er ment som en klage eller anmeldelse. Derfor er han også overrasket over at saken har fått medieomtale. Hittil har både VG og NRK har vært på tråden og saken har fått omtale i nettavisen digi.no.

Ble kastet på dør
Det var like før en eksamen i diskret matematikk at begeret rant over for datastudenten.

- Som eksamensforberedelse meldte jeg og noen andre gutter fra klassen oss på et kurs i regi av Jenter og Data. Vi tok det som en selvfølge at et kurs i et fag som blir undervist ved NTNU, skal være åpent for alle. Men den gang ei. Vi ble kastet ut, og dermed fikk jentene en eksamensfordel, mener Lobo.

- Jeg syns det er bra med tiltak som styrker rekrutteringen av jenter til datafagene, og jeg unner alle å bli behandlet likt. Men jeg stiller meg svært kritisk til at jenter får mer undervisning enn gutter i samme fag, legger han til, og mener at dette må være det motsatte av likestilling. Nå venter studenten spent på svaret fra Likestillingsombudet.

Vurderes etter likestillingsloven
– Henvendelsen skal vurderes i forhold til likestillingsloven. Foreløpig holder vi på å samle inn informasjon og regner med å ta kontakt med NTNU i nærmeste framtid, opplyser Janicke Lygren-Boye hos Likestillingsombudet. Det er alt hun vil si i denne omgang.

Likestillingsrådgiver Svandis Benediktsdottir ved NTNU ønsker heller ikke å uttale seg før hun får en formell henvendelse fra Likestillingsombudet.

- Ikke diskriminerende
På de offisielle nettsidene til Jenter og Data svarer undervisningsassisten i prosjektet, Jannicke Husevåg, på kritikken:

"Vi har forståelse for at noen av guttene på IKT-studiene ved NTNU er misunnelige på de aktivitetene som prosjektet tilbyr, men vi ser ikke på dem som diskriminerende!" heter det.

"Det er ikke mer diskriminerende at Jenter og Data arrangerer aktiviteter kun for jentene på IKT-studiene, enn at for eksempel linjeforeningen Abakus arrangerer faglige og sosiale tiltak kun for de studentene som går på linjene Datateknikk og Kommunikasjonsteknologi." fortsetter Husevåg.

Ifølge nettsidene er det ikke Jenter og Data sitt ansvar å sikre at flest mulig gutter trives og fullfører IKT-studiene. Det er det andre instanser og interesseorganisasjoner på NTNU som tar seg av, mener jentene.

"Vi i Jenter og Data vil oppfordre guttene til å legge misunnelsen til side og ta opp saken om eventuelle mangler i undervisning og oppfølging på studiene med den rette instans. Sjalusi og skittkasting fører sjelden noe positivt med seg." oppfordrer Jannicke Husevåg.

Av Synnøve Ressem

Svaret fra Jenter og data