MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Klart for flere fremragende forskningssentre (14.3.05, 10:45)

Ordningen med Sentre for fremragende forskning har vært vellykket ifølge Forskningsrådet. Nå vil de støtte opptil ti nye sentre, og flere NTNU-miljøer har allerede bestemt seg for å søke.

Høsten 2002 ble tre Sentre for fremragende forskning (SFF) åpnet ved NTNU. De var plukket ut sammen med ni andre i resten av landet. Årlig fordeles 100 millioner kroner mellom disse.

FREMRAGENDE TRIO: Professorene og senterlederne Edvard Moser (f.v.), Torgeir Moan og Peder Emstad sprettet champagnen da de ble pekt ut som ledere for fremragende forskningssentre i 2002.
Arkivfoto: NTNU Info/Rune Petter Ness
Nå vil Forskningsrådet fordele enda 80 millioner årlig til nye sentre. I tillegg planlegger de å bevilge 80 millioner til en ny ordning med Sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI). Utlysningene kommer før sommeren, og i dag, mandag, er det informasjonsmøte i Trondheim.

- Vellykka satsing
- Vi har ikke bestemt hvor mange SFF-er som skal opprettes ennå; det avhenger av hvilke søknader vi får inn. Men det blir mellom fem og ti, forklarer Dag Kavlie, spesialrådgiver i Forskningsrådet.

Målet med SFF er å frambringe forskning i internasjonal toppklasse, og grunnleggende, langsiktig forskning prioriteres. Kavlie er fornøyd med sentrene så langt.

- De 13 sentrene som finnes nå, har kommet godt i gang, og for oss oppleves det som ei vellykka satsing. De tre sentrene ved NTNU fungerer veldig fint slik vi ser det.

Stor tro på SFI
Forskningrådet venter på tilbakemelding gjennom regjeringens Forskningsmelding angående ordningen med Sentre for forskingsdrevet innovasjon. Ett av kravene er at forskningsmiljøene må skaffe seg økonomisk støtte fra en næringslivsbedrift. Formålet er å fremme innovasjon og næringslivets konkurransekraft på områder hvor Norge har eller kan få en sterk internasjonal posisjon.

Kavlie har stor tro på at de får gjennomslag for forslaget.

- Clemet har i intervjuer stilt seg positiv til planene, og vi har fått gode tilbakemeldinger fra departementet. Men regjeringen kan ha synspunkter på profilen på prosjektet, forklarer spesialrådgiveren

Tar opp kampen igjen
26 forskningsmiljøer ved NTNU søkte om å få bli sentre for fremragende forskning i 2002. Blant dem som ikke kom gjennom det trange nåløyet, planlegger flere nå å søke igjen. Bjarne Foss og hans miljø ble slått på målstreken, men fikk likevel støtte til å opprette Gassteknisk senter NTNU/Sintef. Nå jobber de med neste søknad.

- Vi har allerede hatt workshops for å tenke gjennom hvordan vi kan søke på SFF eller SFI innenfor rammene av Gassteknisk senter, forklarer Foss.

- Hvordan skal dere nå helt opp i år?

- Når det gjelder SFF må vi finne det riktige prosjektet som er passe vidt og passe smalt og sette sammen en gruppe som kan hevde seg vitenskapelig. Innen SFI må vi få til et samarbeid med en av de dominerende næringslivsaktørene i Norge.

SFI passer bedre
Gudmund Skjåk-Bræk og kollegene på Center for Biopolymer Engineering ved NTNU nådde heller ikke opp i forrige runde. Forskeren tror SFI-ordningen vil passe dem bedre.

- Vi driver med en kombinasjon av basal og anvendt forskning, og har industripartnere i dag. Ennå vet vi for lite om hva SFI-ordningen innebærer, men vi diskuterer mulighetene for å søke nå, forklarer Skjåk-Bræk.

Av Elin Fugelsnes

Døra åpen for flere fremragende sentra
Senteråpninger på rekke og rad