Lyse utsikter på jobbmarkedet
(17.3.05, 08:54) Etter dårlige tider for teknologene, viser ferske arbeidsmarkedsundersøkelser svært gode tall. Byggstudent Trine Smaadahl har allerede kapret drømmejobben. Tekna, teknisk-naturvitenskapelig forening, har gode nyheter: I en undersøkelse blant studentmedlemmene som var eksamenskandidater våren 2004, svarte hele 46 prosent at de hadde fått jobbtilbud allerede før studieslutt. Dette er fire prosent mer enn ved tilsvarende undersøkelse i fjor.
Innen 1.november var 78 prosent av studentene i arbeid, en økning på fem prosent fra samme tid året før. Da 74 prosent av de spurte var NTNU-studenter, må tallene fra Tekna sies å være svært positive for universitetet.
|
BLE KAPRET: Trine Smaadahl slo til da hun fikk tilbud om jobb på Næringslivsdagene. Også flere av medstudentene på Bygg har allerede sikret seg jobb. |
Trine Smaadahl (25) studerer Bygg- og miljøteknikk, retning Bygg og anlegg på femte året. Hun ble tilbudt jobb allerede i februar, fire måneder før studiet avsluttes. I august i år begynner hun sin karriere i entreprenørfirmaet AF Ragnar Evensen i Oslo.
Slo til på Næringslivsdagene
Trine møtte AF gjennom Næringslivsdagene på NTNU i februar. Flere av bedriftene som deltok, utførte her korte jobbintervju på stedet, før studentene eventuelt ble bedt på videre intervju.
- Jeg hadde vel fem-seks slike samtaler den dagen, sier Trine. - Da jeg senere fikk tilbud fra AF, måtte jeg faktisk avlyse en del andre jobbintervjuer.
Sisteårsstudenten hadde med andre ord ikke store vanskeligheter med å finne arbeid, og mener selv at hun ikke er noe særtilfelle.
- Alle mine nære venner i klassen har fått jobb. Jeg vet i hvert fall om åtte-ni personer som allerede har fått jobb, men jeg regner med det er mange flere.
Viktig med kontakter
Ifølge Teknas undersøkelse er kontakter og bekjentskaper svært viktig når studenter skal ut i arbeidslivet. Av de som fikk jobbtilbud før de var ferdig utdannet, hadde 31 prosent på forhånd et etablert forhold til bedriften. Dette ser også Trine.
- Mange skriver diplomoppgave for et firma og har blitt tilbudt jobb hos dem. Dessuten har Bygg- og miljøteknikkstudentene Næringslivsringen som garanterer sommerjobb. Dette gjør at mange får en fot innenfor i bransjen. Ikke alle jobber er like relevante, men det er jo et sted å begynne.
Generell bedring
Trine fikk jobb i Oslo, og hadde ingen problem med å flytte på seg for å få den jobben hun ønsket. Bernt Asle Arntsen, markedssjef i Aetat Trondheim, ser dette som en svært viktig faktor når man søker arbeid.
- Trondheim har mange store utdanningsinstitusjoner, så konkurransen om arbeid her blir stor. Men er du villig til å flytte på deg, er jobbmulighetene mye større, mener Arntsen, som er optimistisk når det gjelder arbeidsmarkedet for studenter.
- Innenfor bygg og anleggsbransjen er det stor aktivitet nå, og behovet for ny arbeidskraft øker. Vi ser også at IT-bransjen har tatt seg opp. Det generelle bildet er en bedring i arbeidsmarkedet.
Trine har med andre ord valgt en gunstig utdanning.
- Jeg hadde aldri forventet å få jobb allerede i februar og er veldig, veldig fornøyd med dette tilbudet. Det var en jobb jeg hadde veldig lyst på.
Krysser fingrene
Også ifølge Tekna er Bygg den retningen ved NTNU som gir de beste mulighetene på arbeidsmarkedet. Deres utregning av den relative arbeidsledigheten mellom de teknologi og naturvitenskapelige fagene ved NTNU viser at Bygg ligger best an, med kun seks prosent av den samlede ledigheten. Geo- og petroleumsteknikk kommer dårligst ut, med hele 31 prosent.
- Jeg tror vår linje er veldig heldig, jeg vet ikke om andre linjer som har fått så mange jobbtilbud som oss, sier Trine. - På næringslivsdagene var det veldig mange byggfirmaer, flere enn årene før. Det tyder på at byggebransjen trenger folk. Sånn sett ser det jo veldig bra ut for oss. Nå håper jeg bare det holder seg.
Tekst og foto:Tora Morset |