MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

BEREDSKAPSØVELSE:
Giftalarm på Gløshaugen (18.3.05, 14:39)

I halv totiden i går gikk alarmen i Kjemiblokk 5. Kjemikalier hadde lekket ut og bygget måtte evakueres. Heldigvis var ulykken bare simulert.

Skuelystne samlet seg utenfor etter hvert som politi, brannvesen og ambulansepersonell kom til stedet. Til slutt ankom Sivilforsvaret som stod bak beredskapsøvelsen.

DRAMATISK: Både brannvesen, politi og ambulansepersonell deltok i beredskapsøvelsen på Gløshaugen torsdag.
Dette var situasjonen som møtte redningsmannskapet: En av de ansatte ved NT-fakultetet hadde transportert to kolber med salpetersyre og saltsyre. Disse veltet, syrene ble blandet og det utviklet seg en giftig gass. En skoleklasse var på besøk i bygget, og flere av disse ble skadet i ulykken.

Revidert beredskapsplan
- Vi har en til to slike øvelser i året, men denne er spesielt stor, sier Asbjørn Eide, distriktssjef i Sør-Trøndelag sivilforsvar.

- Når man først setter i gang et så stort apparat, er det lurt å inkludere så mange som mulig.

NTNU ga for noen dager siden ut en revidert beredskapsplan, og det var denne som skulle prøves ut i går. Geir Lunde, brannvernleder ved NTNU, var godt fornøyd med resultatet.

- Planen viste seg å være god. For eksempel gjorde de etasjeansvarlige en god jobb, og fikk alle med ut. Men det må noen småjusteringer til. Det var for vanskelig å få tak i sentrale personer ved NT-fakultetet, så telefonlister vil bli utvidet, forklarer Lunde. Revisjonen av planen er allerede i gang, og vil bli fullført etter påske.

NYE OPPGAVER: Før var sivilforsvarets oppgave å beskytte sivilbefolkningen mot krigsfarer. Nå er arbeidet rettet mot naturkatastrofer, branner og ulykker som denne.
Nyttig øvelse
NTNUs Helse, miljø og sikkerhetsseksjon var også med på øvelsen. Ved ulykker har de ansvar for blant annet å opprette senter for pårørende. Deres organisering var ifølge Lunde også god.

- Redningsetatene var godt fornøyd med måten de ble møtt av NTNU, både politi og brannvesen skrøt av vårt arbeid, forteller Lunde.

- Dette var en veldig nyttig øvelse, og vi er takknemlige for at Sivilforsvaret valgte NTNU som øvingssted. Vi fikk en nyttig evaluering av beredskapsplanen.

Viktig med godt samarbeid
Sivilforsvaret har flere motiv bak slike øvelser.

- Vi er her for å trene kursdeltakerne våre. Vi har et grunnkurs på tre uker, og de er nå inne i sin siste uke. Dette er den avsluttende øvelsen for dem. I tillegg ser vi på samvirket på skadestedet - prøver samarbeidet mellom politi, brann og helsepersonell, sier Asbjørn Eide.

FORNØYD: Øvingsleder Svein Martin Asmussen og distriktssjef Asbjørn Eide i sivilforsvaret er godt fornøyd med NTNUs innsats.
I går møtte redningsmannskapene utfordringer noe utenom det vanlige. Detaljene om den giftige gassen ble ikke kjent for alle med det samme, så ambulansepersonell tok seg inn i bygningen. Dersom ulykken var reell, ville ambulansemannskapet selv fått behov for legehjelp.

Dette var viktig lærdom, ifølge Asbjørn Eide.

- Ambulansepersonellet gikk inn for tidlig, noe som betydde at vi mistet ressurser. Øvelser som denne er veldig viktig for alle som skal ut i slike situasjoner. Vi er en hjelpeorganisasjon, og skal vi bli god til å gjøre det vi gjør, må vi ha øvelse.

Tekst og foto: Tora Morset