LESERBREV Stian Gårdsvoll: Ungdomspolitikere eller styremedlemmer?
(20.3.05, 23:08) Nå er vårens minst vakre eventyr tilbakelagt, det er valgt styremedlemmer til SiT, Tapir, Bolig og Kafé. Som årene før var valget dominert av ungdomspolitikere og det amanuensis Andresen foraktelig ville omtalt som "broilere". Hva slags kandidater er best for studentene? Veltalende karriereungdoms-politikere eller samvittighetsfulle og nøkterne studenter som ønsker å gjøre en innsats for studentene i disse styrene?
Undertegnede var i kontakt med flere dyktige jenter som kunne tenke seg å bidra i ett av disse viktige styrene men som følte at "Velferdstinget vil ikke ha slike som meg". Deres oppfatning var at Velferdstinget var ute etter noen som de som allerede satt i Velferdstinget. Og så ble det også. Durkdrevne studentpolitikere fikk ny tillit og nye verv. De mer ubeskrevne arkene hadde ikke en sjanse og det var ikke mange av dem som stilte til valg heller.
Nå skal det sies at det sikkert ikke er noe galt med de valgte styremedlemmer. Jeg kjenner mange av disse personlig og vet at de er dyktige studentrepresentanter og likendes unge mennesker. Men er det en slik valgordning man vil ha og er det virkelig til studentenes, og selskapenes, beste at student"demokratiet" reproduserer seg selv annethvert år? En lang og tro karriere som studentpolitiker krones med en periode som emiritius på toppen av toppen; i SiTs konsernstyre eller i ett av datterselskapene.
Velferdstinget har for å understreke mitt poeng en egen kolonne for tidligere verv på sin historikkside på nett. Dette ser ut til å være en mer eller mindre bevisst politikk. De nye styremedlemmene til konsernstyret ble videre fagert omtalt som "rutinerte studentpolitikere" på Velferdstingets nettsider.
Styrene i datterselskapene er først og fremst driftsstyrer og i liten grad arena for politikk. Konsernstyret er i større grad en politisk arena, men likevel er det svært viktig at retorikken oppveies av substans der også. Jeg kan derfor være med på at konsernstyret kan være en arena der politisk erfaring kommer svært godt med. Men i driftsstyrene burde man iallefall se nødvendigheten av å gjøre en iherdig jobb for å rekruttere vesentlig bredere enn i dag.
Det finnes mange dyktige studenter ved NTNU som kan gjør en god jobb i driftsstyrene men som ikke føler et naturlig kall til de andre sidene ved studentpolitikken. Ikke alle bærer på en hemmelig drøm om å være avbildet på forsiden av Under Dusken. Disse kan være minst like interessante som styremedlemmer som de sedvanlige ungdomspolitikerne! Kanskje kan de ta med seg et annet perspektiv inn i styrearbeidet enn de som leter etter "politikk" og "krutt" mellom alle linjer?
Avtroppende styreleder i SiT, Ingvil Kvernmo, uttrykker i Adressa at "studenter er bakstreverske" når de ender opp med å velge ingen kvinner til det viktige konsernstyret. Gjennom historien har få systemer som reproduserer seg selv vært særlig annet enn bakstreverske. Velferdstinget må ta debatten: Hva slags kompetanse ønsker man i de ulike styrene, hvilke kriterier skal man sette utover kompetanse og bakgrunn og hvordan kan valgordningen stimulere til bredere rekruttering til studentdemokratiets høyeste utmerkelser.
Stian Gårdsvoll
PhD-student ved institutt for samfunnsøkonomi og medlem av Trondheim Studentråd |