Ansatte får handle rettferdig
(30.3.05, 17:01) NTNU skal bli mer miljøbevisst, og nå kan også kaffetørste ansatte være med og bidra. Da universitetet i høst byttet leverandør av kontorrekvisita, gikk avtalen til Rich. Andvord som tilbyr mange miljøvennlige alternativ. På oppfordring fra NTNU har Andvord nå tatt inn såkalt "rettferdig kaffe" fra Max Havelaar i varesortimentet.
|
INNKJØPSBEVISSTHET: Astrid Solberg ved MA-avdelingen oppfordrer ansatte om å velge miljømerkede varer når dette er et alternativ.
Foto: Synnøve Ressem |
- Dermed er det fritt fram for ansatte å velge miljøvennlig, også når de skal nyte den daglige kaffekoppen, påpeker Astrid Solberg ved MA-seksjonen.
Miljøfokus
Solberg legger til at dette ikke er en offisiell linje fra NTNU. Max Havelaars kaffe er tilgjengelig, men kun som et alternativ.
- Vi ba om å få inn rettferdig kaffe på grunn av henvendelser fra ansatte. Som innkjøpere kan vi tilby miljøprodukter som alternativ, men vi kan ikke gjøre stort mer enn det, sier Solberg. Hun etterlyser en overordnet miljøstrategi for NTNU.
- Det som før het Landbrukshøgskolen på Ås hadde for noen år tilbake et miljøprosjekt og etablerte en miljøprofil. Vi som er et teknisk universitet som utdanner ingeniører burde jo absolutt gjøre det samme, utdyper innkjøpskonsulenten.
I startgropa
Men selv om NTNU har vært miljøsinker i noen sammenhenger, er det nå håp om en snarlig bedring. I februar vedtok styret mål for og organisering av miljøledelse, på grunnlag av pålegg fra departementet i forbindelse med prosjekt Grønn stat.
FAKTA | MAX HAVELAAR:
Tilknyttet den internasjonale organisasjonen FLO, Fair Trade Labelling Organization.
Jobber for at småprodusenter og plantasjearbeidere i fattige utviklingsland skal få bedre handelsbetingelser for produktene sine.
Produktene blir utstyrt med et garantimerke som betyr at en større andel av kjøpsprisen går til råvareprodusentene. | Miljøledelsen er lagt under HMS-avdelingen og satsingsområdene skal i første omgang være miljøforbedring innen avfallshåndtering, energibruk, innkjøp og transport.
Første steg er å gjøre opp status og legge opp en strategi i samarbeid med Teknisk avdeling, IT-avdelingen og MA-seksjonen.
HMS-sjef Anne-Beth Holte ser umiddelbart for seg mange tiltak som er enkle å gjennomføre og kan gi store miljøgevinster. Eksemplene henter hun fra sin egen avdeling.
Enkle tiltak
- Vi hadde en fax-maskin, to skrivere og en kopimaskin som var utgått på dato. Nå har vi byttet dem ut med en leaset alt-i-ett-maskin, som har mulighet for tosidige utskrifter. Miljøgevinsten er at vi både sparer strøm og reduserer papirmengden vesentlig. For å redusere avfallsmengden, har vi sluttet å bruke engangsutstyr, som for eksempel plastbegre og papptallerkener.
- Og hvilken kaffe bruker dere?
- Helt vanlig, svarer Holte, og røper gjennom samtalen at hun ikke er kjent med innkjøpsavtalen for miljøvennlig kaffe.
Av Tora Morset og Synnøve Ressem Les mer om Max Havelaar
|