MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Fremtidsrettet filmfestival med NTNU-hjelp (3.4.05, 21:27)

Filmfestivalen Kosmorama som starter neste uke, er spekket med ny og avansert teknologi. NTNU-aktører som Midgard Medialab og perleportbedriften Adactus er uunnværlige støttespillere for filmentusiastene.

Sonys digitale filmfremviser med produksjonsnummer en er kommet til byen og skal debutere under festivalen. Trondheim kinematografer er første kunde på dette avanserte utstyret, men er avhengig av hjelp fra NTNUs teknologer for å få det på lufta.

NYTENKENDE: Det er en tettpakket og hektisk stemning blant programutviklerne hos Adactus i Perleporten. Fra venstre: Jon Håkansson, Runar Solberg og Petter Drege.
Foto: Arne Asphjell
- En helt fantastisk kvalitet, sier daglig leder Peder Drege i Adactus om den nye fremviserteknologien. Det vel et år gamle firmaet fra Perleporten spesialiserer seg på å lage anvendelser som bruker den nye MPEG-21 kommunikasjonsstandarden for overføring av data, lyd og bilder.

Tregt Telenor
Drege påpeker at mobiltelefonen kan brukes til mye mer enn å overføre tale og SMS-meldinger. Han hevder at hans firma er et av de første i Norge til å lage anvendelser for den nye generasjonsmobiltelefoni, 3G.

- Telenor er trege, synes han. - De har hatt tjenesten tilgjengelig siden før jul, men applikasjoner har hittil manglet.

Det vil Adactus demonstrere under Kosmorama. I disse dager legger de siste hånd på utviklingen av programvaren Adactus Cinema som er programmert i Java for å kjøre på markedets mest avanserte mobiltelefoner.

Mobildryss
Festivalen har fått sponset 250 mobiltelefoner fra Sony Ericsson av typen K700i, og disse vil bli delt ut til VIP-besøkende. I tillegg vil denne telefonen bli solgt til gunstig pris hos Narvesen i forbindelse med festivalen, og med Adactus' programvare installert.

FAKTA

SPONSER KOSMORAMA:

NTNU undertegnet nylig en kultursamarbeidsavtale med filmfestivalen Kosmorama som dermed får 100.000 kroner.

- Festivalen vil trekke oppmerksomheten mot at vi har et sterkt mediemiljø på Dragvoll og at vi er på hugget når det gjelder ny teknologi for kommunikasjon av lyd og bilde, sier rektor Eivind Hiis Hauge.

Festivaldirektør Solvor Amdal opplyser at det har vært et fokus for festivalen å være et utstillingsvindu for byens forskning og næringsliv.

- Teknologidelen av festivalen skiller oss fra andre festivaler, sier Amdal som ser på dette som begynnelsen på et lengre samarbeid.

Hele festivalprogrammet vil være tilgjenglig gjennom mobilen. Du kan få all tekstlig info om filmen, som regissør og omtale, i tillegg til at det er mulig å laste ned filmens trailer for å få en smakebit.

Mobilbrukerne blir løpende oppdatert om eventuelle endringer, og de får en nyhetsticker fra Adresseavisen. Kart over Trondheim sentrum med angivelse av visningssteder og restauranter kan også hentes ned til mobilskjermen.

Mobilkontakten vil også bli brukt til å foreta en brukerundersøkelse blant deltagerne, som mobilforsker Berit Skog har bistått med å utvikle.

Tredjegenerasjons mobiltelefoni
- Vi simulerer innholdet i tredje generasjons mobiltelefoni og utnytter mobiltelefonens kapasitet til det ytterste, sier en glødende Adactus-sjef.

Drege og hans folk får også ansvaret for å få den digitale filmfremviseren operativ til festivalstarten. Dette skjer i samarbeid med Midgard Medialab, og det gjenstår en del arbeid før alt er klart. Men Drege er ikke i tvil om at alt vil ordne seg.

GJENSIDIG NYTTE: Stemningen var gemyttlig da NTNU ved rektor Eivind Hiis Hauge og filmfestivalen Kosmorama ved Solvor Amdal nylig undertegnet en avtale om kultursamarbeid.
Han berømmer miljøet ved Institutt for elektronikk og telekommunikasjon og professor Andrew Perkis som har hatt en ledende rolle i utviklingen av nye kommunikasjonsstandarder. De har dermed åpnet for at bedrifter som Adactus har fått en basis for å utvikle banebrytende, fremtidsrettede produkter.

Japan neste?
Etter at filmfestivalen er avsluttet, vil Adactus videreutvikle produktet og markedsføre det mot lignende arrangement. Bedriften har bl.a. vært invitert til ledelsen hos Sony Professional Broadcast i Tokyo for å presentere sine ideer, og de har møtt meget stor interesse for produktet.

Av Arne Asphjell og Elin Fugelsnes

Adactus hjemmeside
Kosmorama – Trondheim internasjonale filmfestival