MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

STATSVITENSKAP PÅ STUDIETUR:
Der Jesus ennå lever (4.4.05, 13:16)

Da halve Europa utvandret til Amerika, tok de Gud med seg.

- Det er uforståelig for amerikanere flest at europeere har så liten gudstro, hevder seniorforsker Timothy S. Shah ved Pew Forum, som har religion og samfunnsliv som sitt spesialområde.

STERK TRO: Forskning viser at religion er svært viktig for 60 prosent av amerikanerne, og halvparten av dem går i kirken hver uke. Dette moderne glassmaleriet finnes i USAs nasjonalkatedral.
22 NTNU-studenter i statsvitenskap besøkte Pew Forum da de var på studietur i New York og Washington før påske og studerte makta på nært hold. Forelesningen om religionens betydning var noe av det som bidro til størst forståelse av forskjellene mellom "dem" og "oss".

Hvem er "annerledes"?
Europeere flest ser på amerikanerne som særegent religiøse. På sett og vis er dette et inntrykk som stemmer. Pews forskning viser at 60 prosent av amerikanerne oppfatter religion som svært viktig for dem.

90 prosent av indonesere, indere og personer fra Bangladesh ser religion som svært viktig for dem. Tilsvarende tall er 11 prosent for franskmenn og 20 prosent for briter og tyskere.

- Sammenlignet med resten av verden er det ikke USA som skiller seg ut når det gjelder gudstro. Religion blir stadig viktigere for folk i hele verden, bortsett fra statene i Vest-Europa. Det er altså Vest-Europa som skiller seg ut, påpeker Shah.

Professor Torbjørn Knutsen deltok som faglig ansvarlig fra NTNU på studieturen. Han mener nordmenn og europeere flest er ganske tonedøve når det gjelder religionens plass i politikken; de skjønner ikke hvor viktig religion er for amerikanerne.

- For at vi skal forstå hvordan amerikanerne tenker og deres politikk, er religion kanskje den mest sentrale faktoren, mener Knutsen.

MOTBEVISER TEORI: Statsviter Timothy S. Shah mener USA er beviset på at vitenskapelig utvikling ikke fører til sekularisering, slik mange europeere later til å tro.
Like merkelige
Gud og Jesus er langt mer synlig i amerikanernes dagligliv enn vi er vant til. Det er kanskje ikke så merkelig når nesten halvparten av amerikanerne går i kirka hver uke.

- For europeerne framstår nok vår idealistiske holdning som dobbelmoralsk og kynisk, sier statsviteren Shah. Han hevder imidlertid at amerikanere flest synes europeere er minst like merkelige som vi synes amerikanerne er.

- Amerikanerne er perpleks over at europeerne har så liten gudstro. Det framstår rett og slett som uforståelig, sier Shah som ser tegn på at skillene mellom Europa og USA blir større.

Ifølge statsviteren henger USAs sterke religiøse tilknytning sammen med at amerikanerne føler en plikt til å spre frihet og demokrati til resten av verden. På denne måten henger USAs militære makt og åndelige nærhet sammen.

- Tankevekkende
Masterstudent i statsvitenskap Daniel Rees fikk en tankevekker etter forelesningen om religionens betydning i USA.

FRA RICE TIL REES: Harde ord fra Pentagons nye forsvarsminister? NTNU-student Daniel Rees var med på besøket i Pentagon. Turen er støttet av Internasjonal seksjon, rektor og institutt for sosiologi og statsvitenskap.
- Det var mye nytt. Det er for eksempel interessant å merke seg at mange amerikanere er interessert i hva som skjer i den tredje verden fordi det er mange kristne der, og amerikanerne derfor føler fellesskap med dem, påpeker Rees.

Masterstudentene fra Trondheim fikk et interessant innblikk i flere deler av amerikansk samfunnsliv og politikk under studieturen. Møtet med professor Kenneth Waltz, en av statsvitenskapens store profiler, var et høydepunkt for mange.

Andre interessante møter var med ambassadør Knut Vollebæk, FNs visegeneralsekretær Jan Egeland og John Hennessey-Niland ved det amerikanske utenriksdepartementet.

- Man får en større forståelse av amerikanernes utenrikspolitikk etter et besøk i USA, og når man har hørt hvordan de tenker, påpeker Daniel Rees.

Tekst og foto: Espen Leirset

 Se bildeserie