Åpner "distriktskontor" i Kina
(8.4.05, 08:25) For første gang i historien kan NTNU skilte med eget kontor i utlandet. Universitetet i Xi’an er så fornøyd med sine norske samarbeidspartnere at de tilbyr gratis plass i nye lokaler. I mer enn ti år har NTNU hatt et tett samarbeid med Xi’an University of architecture and technology (XUAT). Ett av NTNUs viktigste bidrag har vært å bidra til å fornye og bevare sentrale deler av byen som var hovedstad gjennom 13 keiserdynastier.
|
GAMMELT OG NYTT: Den tidligere kinesiske hovedstaden er omgitt av en rundt 15 kilometer lang bymur fra rundt 1500-tallet. Bebyggelsen utenfor Sydporten er fra 80-90-tallet, men inneholder bygninger i ulik stil.
Foto: Dag Nilsen |
Alt tyder på at det kinesiske universitetet gjerne vil ha mer besøk fra Norge: Nylig fikk NTNU tilbud om 20 kvadratmeter gratis kontorplass i en av universitetets nyeste bygninger.
Strategiske midler fra NTNU har blant annet gjort det mulig å ansatte en kinesisk arkitekt som sekretær. Han skal bemanne kontoret på heltid fra og med 1. juni i år og både være tolk, arrangere konferanser og møter og ta seg av studenter og fagfolk som kommer på besøk.
Uvanlig tilbud
Målet er at det skal bli enda lettere å samarbeide i framtida.
FAKTA | XI’AN:
Tidligere hovedstad i Kina, nå hovedstad i Shaanxi-provinsen.
Befolkningen er på vei mot tre millioner.
Markerer den østlige enden av Silkeveien.
Åsted for dette århundres største arkeologiske funn: 6000-7000 soldater og hester i full størrelse, formet i terrakotta. | - Sekretæren vil følge opp alle henvendelser direkte. Det har ikke bestandig foregått like raskt, forklarer professor Harald Høyem ved Institutt for byggekunst, historie og teknologi.
Studiedirektør Hilde Skeie kjenner ikke til at NTNU har noe lignende kontor i utlandet fra før. Ifølge arkitektprofessor Harald Høyem er det heller ikke vanlig praksis i Kina å komme med slike tilbud.
- Samarbeidet har pågått så lenge og de ser at de kan stole på oss. Det er nok derfor vi har kunnet få en så fin avtale, tror Høyem.
Norge snart et "U-land"
Samarbeidet startet mellom arkitektfakultetene ved de to universitetene, men nå er også IVT-fakultetet og SVT-fakultetet sterkt representert. Ifølge Høyem er Kina et interessant samarbeidsland for hele NTNU.
|
POPULÆR: Mer enn 500 tilhørere møtte opp da Harald Høyem holdt forelesning om arkitektur og identitet i mars i år. |
- Det foregår en dynamisk utvikling i Kina som er uten sidestykke. Den faglige og vitenskapelige utviklingen er så rask at Norge snart vil være et U-land i sammenligning, hevder han.
Arkitektprofessoren har brukt store deler av arbeidstiden på ulike prosjekter i Xi’an og anslår at han har besøkt Kina 50 ganger i løpet av 15 år. Med det nye kontoret på plass, håper Høyem den gjensidige utvekslingen av personale blir lettere.
- Vi har vært mye på besøk der, men hatt bare tre kinesiske delegasjoner her. Målet er at få flere fagfolk hit for et semester eller to. Samtidig håper jeg det vil være NTNU-ere i Xi’an hele tida.
Av Elin Fugelsnes
Les også Geminisaken Når dragen våkner Se bildeserie
|