På verdenstoppen i programmering
(9.3.05, 08:43) TopCoder rangerer universitet basert på studenters ferdigheter i programmering. For kort tid siden lå NTNU som nummer tre, godt foran kjente læresteder som Stanford, MIT og Princeton. De siste rangeringene av universitet har ikke vært særlig oppmuntrende for NTNU. Derfor kan det være trøst å finne i en rangering utført av TopCoder, et organ som rangerer de beste dataprogrammererne i verden.
|
BLANT DE TRE BESTE: Slik så TopCoders rangering ut i desember 2004. Nå deltar dessverre for få NTNU-studenter til at universitetet er med på lista. |
Foran Stanford og MIT
I desember 2004 lå NTNU som nummer tre på en liste der CalTech og Stanford endte på 6. og 7. plass, mens MIT og Princeton så vidt smatt inn blant de ti på topp.
Nå er dessverre NTNU falt ut av lista. Det skyldes at minst ti studenter fra universitetet må delta regelmessig i TopCoders konkurranser, og NTNU har akkurat tippet under.
Over 50.000 studenter og programmerere verden rundt er medlemmer i TopCoder; Norge har knapt 200 medlemmer. Foreningen arrangerer konkurranser og rangerer medlemmenes ferdigheter når det gjelder koding.
Vervekampanje
En viktig årsak til at NTNU kommer så godt ut på denne rangeringen, er at vi har en håndfull studenter som er veldig skarpe på dette feltet og deltar i de ukentlige konkurransene som TopCoder arrangerer. En av de ivrigste er Rune Fevang i 3. klasse på Datateknikk.
- Jeg synes det er kjempemoro, og prøver stadig vekk å verve medstudenter til å delta i TopCoder, opplyser Fevang.
|
KONKURRANSEMANN: I disse dager deltar Rune Fevang i universitetsmesterskapet i programmering i California. Programmeringsfantomet er i verdenstoppen på dette feltet, og hans ”handle” eller kallenavn på nettet signaliserer det: Im2Good.
|
Står opp midt på natta
Han har ikke helt hatt hellet med seg i vervekampanjen, og en viktig årsak er at konkurransen går klokken tre på natta! TopCoder er amerikansk, og kjører etter amerikansk døgnrytme.
Hver tirsdag natt samles verdens racerprogrammerere til dyst på nettet. I løpet av en time og et kvarter skal deltagerne prøve å løse tre programmeringsoppgaver - en lett, en middels og en vanskelig. Etter at konkurransen er over og de har hatt fem minutters pause, starter The Challenge Phase. I løpet av et kvarter er det om å gjøre å finne feil i de andres løsninger. Påvisning av feil gir ekstrapoeng, mens feilaktig påvisning av feilkoding gir fratrekk i poeng.
Dataspill stjeler oppmerksomhet
Fevang er i førstedivisjon i dette selskapet. Blant TopCoders vel 50.000 medlemmer er han rangert som nummer 65! Selv er han ikke helt fornøyd med plasseringen.
- Jeg har falt litt i det siste, sier studenten fra Tønsberg, og betror oss at årsaken er han er blitt så oppslukt av dataspillet World of Warcraft som kom for noen uker siden.
Men Rune har kvalifisert seg til den årlige konkurransen Top Coder Collegiate Challenge som går av stabelen i California 10. og 11. mars. Han rakk så vidt å dra til Malaysia på ekskursjon sammen med sin klasse før han måtte haste videre til USA denne uka. Etter flere harde finaleomganger er det 24 av verdens skarpeste studenter i programmering som møtes til denne dysten.
|
SLAGPLAN: Børge Mikkelsen (t.v.) og ”coach” Nils Grimsmo har begynt forberedelsene til VM i programmering i Shanghai i begynnelsen av april. NTNU-laget Mikkelsen, Grotmol og Ellingsen deltar for siste gang – i denne konkurransen er det maksimum to år for samme lag.
|
Satser på å slå svenskene
De siste årene har studenter fra NTNU hevdet seg godt i de internasjonale mesterskapene i programmering. Det har utviklet seg en konkurransekultur innen programmering, og det har gått sport i å slå svenskene. Laget fra Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm er erkefienden, og under verdensmesterskapet i Shanghai 2. og 3. april satser NTNU-laget på å gjøre det godt.
Laget fra NTNU består av Børge Mikkelsen (matematikk), Øyvind Grotmol (datateknikk) og Erling Ellingsen (elektronikk). Disse tre karene ble nordeuropeiske mestere i programmering sist høst.
En elite av superprogrammerere
- Jeg tror det er en fordel at våre deltagere kommer fra ulike fagdisipliner, sier professor Arne Halaas ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap
- At studentene fra NTNU gjør det så bra, betyr selvsagt at NTNU for tiden har mange særdeles dyktige studenter som driver med programmering som ”ekstremsport”. Det betyr ikke at vi varter opp med programmeringsundervisning utenom det ordinære, mener Halaas.
Tekst og foto: Arne Asphjell Rangering, TopCoder (se side 5) TopCoder på nett Konkurransen Top Coder Collegiate Challenge
|