MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Tester 1.500 gutter for klamydia (20.4.05, 08:50)

Nå kan gutter testes for klamydia ved hjelp av urinprøve. Studenter ved NTNU oppfordres til å være med i et prosjekt som kartlegger utbredelsen av kjønnsykdommen blant unge menn.

Norge ligger på klamydiatoppen i Norden og antall smittede stiger for hvert år. Det er gjort mye forskning på sykdommen blant jenter, men svært lite blant unge menn.

En årsak er at det tidligere har vært nødvendig med prøver fra urinrøret for å påvise klamydia. Nå holder det med en liten urinprøve, og resultatet er like sikkert.

FØRE VAR: Den gamle testen innebar en stor barriere, mener Pål Vestrum. Han vurderer å ta en test nå mens den er gratis.
SINTEF Helse og Gløshaugen legesenter NTNU samarbeider nå med Universitetshelsetjenesten i Oslo om å kartlegge utbredelsen av klamydia blant gutter. Prosjektet gjennomføres på oppdrag fra Sosial- og helsedirektoratet.

Aldri sikker
- Jeg har vurdert faren for å få klamydia som veldig liten, men samtidig kan en aldri være sikker. Det er det som er problemet med sykdommen, at det er vanskelig å vite. Derfor tenkte jeg at det sikkert ikke er dumt å ta en test nå, som den tilbys gratis, sier Pål Vestrum.

Han var en av dem som tok imot brosjyre da prosjektet hadde stand på Dragvoll mandag.

- Den gamle testmetoden innebar en stor barriere, som du ikke utsetter deg for uten at det er nødvendig. Du tar ikke den for moro skyld. Det er bra det er blitt enklere, legger Vestrum til.

Holder med en tablett
I Trondheim skal 700 gutter i alderen 18 til 30 år rekrutteres til å levere urinprøve og fylle ut et skjema. I Oslo er tallet 800. Forskning viser at fem prosent av jentene er smittet av klamydia.

VERVEKAMPANJE: Inger Johanne Bakken verver gutter til å la seg teste for klamydia.
- Siden sykdommen er såpass utbredt blant jenter, regner vi med at det i hvert fall er rundt fem prosent gutter som er smittet, sier prosjektleder ved SINTEF, Inger Johanne Bakken.

De som er smittet av sykdommen, får gratis behandling med antibiotika. - Én tablett, det er det hele. Klamydia er lett å diagnostisere og lett å behandle, opplyser Bakken.

Sjelden symptomer
Problemet er at det er vanskelig å oppdage at du er smittet. Klamydia gir få eller ingen symptomer.

- Noen kan kjenne litt svie ved vannlating, og blant jenter får noen økt utflod og vond lukt. Men de fleste merker ingenting, forteller Bakken.

Hos jenter kan kjønnsykdommen føre til ufrivillig barnløshet og svangerskap utenfor livmoren, hvis den ikke oppdages tidlig nok. Den kan også gi kroniske underlivssmerter.

Lavere terskel
- Vi håper det blir lettere for gutter å teste seg nå som de slipper unna med en urinprøve. Den gamle metoden var smertefull, men med en urinprøve er alt mye enklere, sier Bakken.

- Vi ser gjennom de undersøkelsene som er gjort blant unge kvinner, at også de med få seksualpartnere blir smittet. Det holder altså å ha et seksualliv. Oppdager vi sykdommen tidlig, unngår vi langtidsskader, understreker hun.

Det har også vært stands på Gløshaugen og Medisinsk teknisk forskningssenter. Hensikten er å informere guttene og å få dem til å bli med i undersøkelsen. Frem til 15. juni er det mulig å komme innom Gløshaugen legesenter eller på SINTEF Helse, Stasjon for klinisk forskning, for å la seg teste gratis.

MINDRE SKUMMELT: Mette Valle Sannes (til venstre) og Helene Huseby synes det er bra det er blitt lettere for gutter å teste seg.
Redde gutter
Jentene synes det er flott at det er blitt lettere for gutter å teste seg. - Ja, i russetiden husker jeg det var mye snakk om hvor vondt det var, og at mange var redd for å ta undersøkelsen, sier Helene Huseby.

Medstudent Mette Valle Sannes nikker enig: - Når det bare er snakk om en urinprøve, blir det nok mye mindre skummelt for dem.

- Og det er bra. Jeg har hørt at det er mange flere som har klamydia enn vi tror, legger Huseby til.

Tekst og foto: Anne Winsnes Rødland

Hjemmesiden til prosjektet