MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Nye forskningspriser på Nobel-nivå (3.5.05, 14:38)

Kavliprisene vil bestå av én million amerikanske dollar og skal deles ut for fremragende forskning innen astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap.

I dag undertegnet utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet en samarbeidsavtale med Kavli Foundation og Det Norske Videnskaps-Akademi om utdeling av tre nye forskningspriser. Prisene deles ut for første gang i Oslo i september 2008.

VERDSETTER FORSKNING: Jan Fridthjof Bernt, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, statsråd Kristin Clemet og Fred Kavli, stifteren og eieren av Kavli Foundation undertegner samarbeidsavtalen om tre nye forskningspriser.
Foto: Tor Richardsen/Scanpix
De tre partene inngår et samarbeid om å dele ut priser for fremragende forskning innen astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap. Prisene, som får navnet Kavliprisene, skal fremme naturvitenskapelig og teknologisk forskning på sentrale og fremtidsrettede fagområder. Dette er i tråd med prioriteringer i forskningsmeldingen Vilje til forskning som Regjeringen la frem før påske.

Utdannet ved NTH
Hver av de tre prisene vil bestå av en million USD, betalt av Kavli Foundation. I tillegg mottar vinnerne en medalje og et diplom. Dette fører prisene opp på nobelprisnivå.

Norsk-amerikaneren Fred Kavli er grunnlegger av Kavli Foundation. Kavli ble født i Eresfjord (Møre og Romsdal) og utdannet seg til fysiker ved NTH. I 1956 utvandret han til USA og bygget opp en betydelig formue gjennom produksjon av sensorer til blant annet flyindustrien. Etter å ha trukket seg tilbake fra forretningsvirksomheten, etablerte Kavli stiftelsen Kavli Foundation som har donert nærmere 100 millioner dollar til forskningsformål.

GAVMILD: Gjennom Kavli Foundation har fysikeren Fred Kavli vært med og donert nærmere 100 millioner dollar til forskningsformål. Her er han på besøk ved NTNU i 2004.
Foto: NTNU Info/Arne Asphjell
Samarbeid over landegrensene
- Det er svært positivt at Fred Kavli velger å dele ut forskningsprisene i Norge, sier utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet i en pressemelding.

- Dette vil i sterk grad bidra til faglige kontakter med de aller sterkeste forskningsmiljøene i verden innenfor astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap. Prisene vil følges opp av symposier i forbindelse med prisutdelingene, noe norske forskningsmiljøer vil få direkte gevinst av, forteller statsråden videre.

Dette vil kunne bidra til økt samarbeid over landegrensene, noe som også ble vektlagt i forskningsmeldingen.

Støtter grunnforskning
Kavli er spesielt opptatt av å støtte grunnforskning:

- Nesten alt vi kommer i kontakt med i vårt daglige liv, er blitt utviklet eller forbedret gjennom grunnforskning. Jeg håper at Kavliprisene vil bidra til at forskning og vitenskap også oppnår den anerkjennelse det fortjener. I dag er det dessverre altfor ofte at det kun er idrettsmenn og filmskuespillere som blir dyrket som helter, sier Fred Kavli.

Preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, professor Jan Fridthjof Bernt, sier i en kommentar at Kavliprisene representerer et betydelig bidrag til utviklingen av de tre aktuelle fagområdene.

Prisvinnerne vil foreslås av fagkomiteer innen hvert fagfelt. Komitémedlemmene vil bli nominert av vitenskapsakademiene i de land som er faglig sterkest i de aktuelle fagene, noe som måles etter antall vitenskapelige publikasjoner. Vinnerne av Kavli-prisene skal utpekes av Det Norske Videnskaps-Akademi.

Mer om Kavli Foundation