MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Kantinelunsj og kilowatt for keiseren (11.5.05, 10:15)

En hel horde pressefolk følger på slep når det japanske keiserparet besøker NTNU fredag 13. mai. NTNU benytter anledningen til å presentere sitt faglige samarbeid med Japan.

FAKTA

KEISERBESØKET:
Japan var en av de første nasjonene som anerkjente Norge som uavhengig nasjon.

Keiserbesøket er en del av Norges hundreårsmarkering. Slottet står som vertskap for besøket. Trondheim ble valgt i konkurranse med Bergen for en visitt utenfor hovedstaden.

Rundt 40 japanske og et ukjent antall norske journalister vil følge i hælene på keiserparet mesteparten av tida. På NTNU skal keiserparet blant annet hilse på utvalgte studenter og spise lunsj sammen med dem i kantina i Realfagbygget.

Men en stor del av besøket vil selvsagt stå i forskningens tegn. Japan var tidlig et område NTNU fokuserte på, og en Japan-komité ble opprettet i 1990. Samarbeidet har i stor grad vært drevet av engasjerte enkeltpersoner, som professorene Kristian Fossheim (fysikk) og Signe Kjelstrup (kjemi).

Tidligere maskinprofessor Gustav Lorentzen var tidlig ute med å etablere strategiske kontakter med japansk industri og forskningsmiljø. Dette kom til nytte da NTNU og Sintef senere skulle industrialisere Lorentzens patenterte teknologi for å benytte CO2 istedet for freon i kjøleanlegg. Norsk Hydros datterselskap Shecco har videreutviklet teknologien og lisensiert den til japansk industri.

Teknologien begynner nå å komme ut i markedet, og den er blant annet brukt i de miljøvennlige klimaanleggene som i dag benyttes i Toyotas personbiler.

VARMTVANNSANLEGG: Seniorrådgiver Sissel Hertzberg i universitetsdirektørens stab koordinerer keiserbesøket ved NTNU. Her blir hun orientert av professor Arne Bredesen om prinsippene for den Japan-produserte tappevannsvarmepumpa som er utviklet med basis i NTNU-teknologi.
Matnyttig forskning
Varmepumper var et annet område som engasjerte Lorentzen sterkt. I dag produserer japanske firma med DENSO i spissen årlig over rundt 120.000 tappevannsvarmepumper basert på Shecco-teknologien. Vann varmes opp fra ti grader til 70 grader (over legionellatemperatur), og med varmepumpe får man fire kilowatt ut av en kilowatt puttet inn.

Et slikt anlegg er satt opp for demonstrasjon for de celebre gjestene i de varmetekniske laboratorier på Gløshaugen, og et Gustav Lorentzen-sitat er slått opp ved siden av: ”Research only becomes valuable when it is put to practical use”.

CELEBERT BESØK: Keiser Akihito og keiserinne Michiko får en innføring i NTNUs forskningssamarbeid med Japan når de kommer på besøk 13. mai. I tillegg skal de spise lunsj i Realfagkantina.
Foto: Det japanske utenriksdepartementet
Mye å lære av japanerne
Professor Arne Bredesen som er en av Lorentzens arvtagere, leder nå NTNUs strategiske satsingsområde for energi. Ved besøket vil han orientere det japanske keiserparet om samarbeidet NTNU-Japan innenfor området "materialer, energi og miljø".

Dette samarbeidet er vesentlig styrket ved at NTNU nå er aktivt med i Kyoto International Forum for Environment and Energy (KIFEE). I tilegg vil professor Anders Endal orientere keiserparet om akvakultur og biologi.

Bredesen påpeker at både Japan og Norge er betydelige fiskeri- og energinasjoner.

- Som energinasjoner utfyller vi hverandre. Norge har bygget seg opp til å bli en betydelig eksportør av energi, mens japanerne må dekke store deler av sitt store energibehov ved import. Derfor er de også blitt ledende i verden på effektiv bruk av energi, og der har Norge noe å lære, hevder Bredesen.

- Vårt samarbeid med Japan på universitetsplanet underbygger også industriens samarbeid med Japan. Målet er å opptre som et "Team Norway" oppsummerer han.

Tekst og foto: Arne Asphjell

Lær mer om NTNUs Japansatsing på nettet