MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Viktig inspirasjon for forskningen (13.5.05, 19:38)

Rektor Eivind Hiis Hauge mener keiserbesøket vil gi et løft for forskningssamarbeidet mellom NTNU og Japan.

FAKTA

OGSÅ PÅ WEB-TV: Se web-TV-innslag fra keiserparets besøk. Innslaget er 4,50 minutter langt og kan sees med Windows Media Player.

- De siste årene har vi lagt ekstra vekt på samspillet med Japan og utviklingen av samarbeidet mellom forskere innenfor energi og materialer. Keiserbesøket vil blant annet gi et ekstra løft og en ekstra inspirasjon i dette arbeidet, mener Hiis Hauge.

Bærekraftig utvikling var stikkordet for begge de faglige foredragene de prominente gjestene fikk ved NTNU fredag 13. mai. Professor Arne Bredesen presenterte fagmiljøet innen energi og materialer, professor Anders Endal den marine forskningsaktiviteten.

GODT SKOLERT: Både keiser Akihito og keiserinne Michiko har studert ved universiteter i Japan. De viste stor interesse for NTNUs samarbeid med japanske forskere.
Solcellesamarbeid
- Japan og Norge er komplementære energinasjoner - dere bruker energi, vi leverer energi, sa Arne Bredesen. - Gjennom samarbeidet med Japan, som en avansert bruker av energi, blir vi også bedre i stand til å betjene det norske samfunnet, påpekte professoren.

Han trakk frem tre eksempler på vellykket energisamarbeid mellom Japan og Norge: Solenergi, der Norge leverer råstoffet silisium til solceller produsert i Japan, samarbeidet mellom Mitsui og Kværner om transport av flytende naturgass og de miljøvennlige CO2-baserte kjøleanleggene som har sitt opphav ved NTNU og produseres i stort antall av japanske Denso.

Gledelig nyhet for fiskeelskere
- To ting er nødvendige i et vellykket samarbeid - kunnskap og vennskap. Begge forutsetninger er til stede i samarbeidet vi har med Kyoto University om å utvikle en ny og bedre energifremtid, framholdt Bredesen.

Dualismen i de to nasjonene ble også trukket frem av marinprofessor Anders Endal: Vi er begge maritime nasjoner, med lange tradisjoner i sjøfart og utnyttelse av havets ressurser, proklamerte han.

Ifølge Endal har Norge en av verdens største skipsflåter, og en stor del av tonnasjen er bygd i Japan. Vi er en ledende eksportør av fisk, og Japan er en av våre største kunder. Fredag kunne Endal bebude nye produkter for et fiskeelskende folk i Japan.

FOTFØLGER KEISERPARET: Mellom 40 og 50 japanske pressefolk følger keiserparet på deres reise i Norge. Noen av dem fikk også med seg foredragene i Rådssalen.
- Vi har nå har klart å løse vanskene forbundet med oppdrett av kveite og torsk, sa Endal og la til at steinbit og hummer er andre arter det er store forventninger til i oppdrettsnæringen.

Viktig døråpner
Eivind Hiis Hauge mener det er svært viktig å ha gode samarbeidsavtaler med Japan. Han trekker blant annet fram den norsk-japanske samarbeidsavtalen innen forskning og utvikling som ble undertegnet i Tokyo i 2003.

- I forhold til enkelte land er ikke slike avtaler så viktige. Når det gjelder Japan er slik avtaler ofte nødvendig for å åpne dører, og det har denne avtalen gjort for NTNUs del, sier han til Universitetsavisa.

Tekst og foto: Arne Asphjell