MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

- En opplevelse for livet (13.5.05, 19:11)

Hadde keiserparet fått bestemme, ville de tilbrakt mer enn tre timer på NTNU. De prominente gjestene sjarmerte alle med sitt engasjement og sin folkelighet, og for mange ble møtet et minne for livet.

FAKTA

OGSÅ PÅ WEB-TV: Se web-TV-innslag fra keiserparets besøk. Innslaget er 4,50 minutter langt og kan sees med Windows Media Player.

- Dette gikk helt supert! Gjestene stortrivdes, og hadde det ikke vært for at de måtte dra, ville de nok blitt her et par timer til, mener en fornøyd og lettet rektor Eivind Hiis Hauge.

Store deler av NTNU har stått på hodet de siste tre ukene for å klargjøre universitetet til å ta imot de japanske gjestene. På forhånd var det forventet strenge sikkerhetstiltak og det var usikkert hvor mye ”vanlige” ansatte og studenter ville få se til keiserparet.

Ville prate mer
Men keiser Akihito og keiserinne Michiko var svært lite interessert i å holde folket på avstand. De tok seg seg god tid og hilste og smilte til høyre og venstre fra den røde løperen da de ankom Hovedbygningen på Gløshaugen fredag formiddag. Kronprinsesse Mette-Marit som har vært sterkt plaget med kvalme i forbindelse med graviditeten, var også frisk nok til å utføre sitt vertinneoppdrag.

SOSIALT: Rektor Eivind Hiis Hauge, keiser Akihito og keiserinne Michiko trivdes godt i hverandres selskap på NTNU.
- Keiserparet var veldig interessert i studentene og insisterte på at de ville spise lunsj i kantina, sier Hiis Hauge.
Alle foto: NTNU Info/Rune Petter Ness
Keiserparet hadde selv et sterkt ønske om å møte studentene og få et innblikk i dagliglivet ved universitetet. Sammen med kronprinsessen håndhilste de på og pratet med alle de 20 studentene som var plukket ut for å representere NTNU. Den snaue halvtimen som var satt av til møtet, ble for lite for keiserinnen som ikke ville gå før hun hadde avsluttet diskusjonen med de siste studentene.

Sikkerhetsvaktene fikk seg også en overraskelse da keiseren plutselig beveget seg utenfor det avgrensede området for å hilse på tilfeldige studenter og skuelystne.

Svett studenttingsleder
Keiserinnen fikk imidlertid fortsette samtalene med studentene under lunsjen i realfagkantina, som satte punktum for det tre timer lange besøket. Med kun noen prydbusker som sperringer, inntok de nærmere 90 gjestene en liten del av Tellus Realfag, mens det foregikk vanlig aktivitet i resten av kantina.

NORSK FISKELUNSJ: Kongekrabbe med dillpesto og kveite med spinatkrem var noe av det som stod på menyen da studenter, universitetsledelsen og kommunerepresentanter fikk servert lunsj.
Studenttingsleder Ronny Sødahl Furunes hadde kronprinsesse Mette-Marit til borddame og keiser Akihito tvers overfor seg.

- Dette var en ekstrem opplevelse! Det gikk over all forventning, oppsummerte en svett studentrepresentant etter lunsjen. Han er overrasket over hvor imøtekommende, varme og uformelle keiserparet var.

- Keiseren var veldig interessert i universitetets rolle i nasjonsbyggingen, og var tydelig velinformert om både unionen med Sverige og Danmark. Etter middagen fikk jeg beskjed om at keiserinnen ville snakke med meg. Hun ville høre mer om studentparlamentet ved NTNU, blant annet fordi hun selv hadde vært leder for studentparlamentet da hun studerte ved universitetet, forklarer Furunes.

HELDIG JAPANER: Dette er en uvanlig situasjon for oss. Vi ville ikke fått muligheten til å møte keiserparet hjemme i Japan, mener post.doc.-stipendiat Hisashi Saito som både fikk hilse på og spise lunsj med keiserparet.
- Flotte Japan-representanter
De japanske studentene var veldig fornøyd med måten statsoverhodene deres representerte landet på.

- De var veldig hyggelige og omsorgsfulle mennesker. Jeg har aldri møtt dem før, så jeg er glad for å se at de representerer landet vårt på en så fin måte, sier Hisashi Saito.

Studentene synes det er stort å ha fått møte keiserparet, men tror familien hjemme i Japan er enda mer stolte.

- Mamma ringte i går og var veldig nervøs, forteller Nao Hodoshima.

- Men alt gikk veldig fint. Jeg er veldig glad nå, sier Keigo Suzuki.

Og når gjestene har forlatt kantina, kan endelig kantinepersonellet senke skuldrene. 14 retter har blitt servert uten skandaler og gjestene har skrytt av maten.

- Det er klart det er staselig med sånt besøk, veldig spesielt. Det har vært en opplevelse for livet for oss alle, mener avdelingsleder Kjersti Hilse Brækstad.

Av Elin Fugelsnes

Her finner du høyoppløselige bilder
 Se bildeserie
 Se videoklipp