Blodig åpning av fremtidens operasjonsstuer
(20.5.05, 17:10) I reneste kinopremierestil markerte St. Olavs Hospital og NTNUs Medisinske fakultet åpningen av fremtidens operasjonsstuer med to parallelle operasjoner overført direkte på storskjerm. Egentlig ble det en mye mindre blodig seanse enn det kunne vært. I de nye operasjonsstuene er det nemlig kikkhullskirurgi som gjelder.
|
SKJERMEN VIKTIG: Lege Ronald Mårvik forklarer at skjermen er blitt et helt nødvendig hjelpemiddel i moderne kirurgi. |
Laproskopisk kirurgi som det også gjerne kalles, betyr at man går inn i kroppen på pasienten med tynne sonder utstyrt med lys, kamera og kirurgiske redskaper. Operasjonen blir gjort inne i kroppen, uten at man åpner opp som ved tradisjonelle operasjoner.
Legen mister den taktile kontakten med organene det opereres på med denne metoden, men instrumenter som også overfører berøringsinntrykk til legens hender er nå under utvikling.
Flere kan opereres
- Eldre pasienter vil simpelthen ikke tåle omfattende operasjoner av den tradisjonelle typen, påpeker Hans Olav Myhre, kirurgen som opprinnelig hadde ideen om fremtidens operasjonsstuer.
|
DYRE RESERVEDELER: Radiolog Staal Hatlinghus viser her den kunstige blodåren som ble satt inn på pasienten som hadde en utposning på hovedpulsåren. Pris: 70.000 kroner. I bakgrunnen Hans Olav Myhre.
|
Med utstyret sykehuset nå har fått, kan legene ta hånd om pasienter som tidligere ikke kunne opereres på grunn av dårlig hjerte eller andre komplikasjoner. Rekonvalesenstiden blir også mye kortere, pasienten kan ofte sendes hjem dagen etter operasjonen.
Kvantesprang
- Jeg har arbeidet som lege i førti år, og dette er det største kvantespranget som har skjedd innen kirurgien, mener Myhre. Han påpeker at befolkningen blir eldre, og at antall pasienter over 80 år som blir operert, har økt voldsomt de senere årene. Med det nye utstyret blir det mye lettere å ta hånd om denne pasientgruppen.
I den ene operasjonen som ble vist i ”direkte sending” på fredag, fikk pasienten satt inn en ny, syntetisk bit i hovedpulsåren inne i bukhulen. Vel en time etter at operasjonen var avsluttet, tok pasienten - en 72 år gammel tidligere pressemann - imot pressen til intervju.
FAKTA | FREMTIDENS OPERASJONSSTUER:
Består av to operasjonsstuer på 60 kvadratmeter hver, plassert på hver sin side av et kontrollrom.
I den ene operasjonsstuen skal kikkhullskirurgi på mage og tarm utføres; i den andre operasjon av hjerte- og blodårer.
Inneholder mindre, men mer avansert, utstyr, f.eks. skjermer med høyoppløsningsgrafikk. | 95 prosent blir friske
Den andre operasjonen viste at lukkemuskelen nederst i spiserøret, like over magesekken, ble kuttet opp og erstattet med deler av magemuskelen. Årsaken var at muskelen på grunn av en nervelidelse hadde gått i ”vranglås” og sto i helspenn og lukket posisjon hele tiden slik at pasienten ikke kunne få ned annet enn flytende føde.
- Vi har medisiner som kan avhjelpe denne lidelsen, opplyser lege Ronald Mårvik. - Men den beste og varigste løsningen er operasjon. Over 95 prosent blir helt frisk ved kirurgisk inngrep av denne typen, sier han.
Operasjonsstuene som nå er tatt i bruk ved St. Olavs Hospital er blant de mest avanserte i sitt slag i verden, og de viktigste utstyrsleverandørene - Sony, Olympus og Siemens - var til stede og fulgte åpningen med stor interesse. I det nye sykehuset planlegges det 40 nye operasjonsstuer.
Tekst og foto: Arne Asphjell Se bildeserie
|