MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Techne til folket (26.5.05, 12:53)

Vi omgis av teknologi hele dagen, men tenker ikke over det. Det vil vi antagelig gjøre etter å ha besøkt Techne-utstillingen, som åpner på Vitenskapsmuseet fredag 27. mai.

ROBOTTEMMEREN: Techne-ustillingen består av 27 multimediebokser. Bruno Lundstrøms fremtidskommentar til tema Fabrikken skulle tale for seg.
Norsk rødt fe er designet for å gi mest mulig kjøtt og melk. TV-en endret folks samværsmåte på 1960-tallet og har blitt sentrum i nordmenns familieliv. Vaksiner, antibiotika og kirurgi redder daglig mange menneskeliv. Transportmidler har gjort verden tilgjengelig for store deler av verdens befolkning. Luftrommet overvåkes med radar og fabrikker spiller en viktig rolle for å få maten på bordet.

Teknologi = kultur
Teknologien gjennomsyrer vår hverdag, men vi legger knapt merke til den. Vi vil gjerne tenke på teknologi som en ting i seg selv og kultur og menneske som noe annet. Det gjør også en del lærere i videregående skole.

FABRIKKEN er et av seks tema under utstillingen. Fabrikken er med sine samlebånd, skorsteiner og masseproduksjon et symbol på den moderne verden.
– Vi sendte nylig ut et ressurshefte og en DVD om Techne-utstillingen for bruk i undervisningen – til ulike lærere i Midt-Norges videregående skoler. Mange historie- og samfunnsfaglærere ga materialet videre til skolens matte- og fysikklærere, forklarer Roy Åge Håpnes ved Kunnskapsparken Faros.

– Dette viser hvor tett teknologiordet er knyttet til realfag, og at det er en jobb å gjøre for å få folk til å forstå at det ikke er et skille mellom teknologi og kultur.

Seks fortellinger på hundre år
Fredag åpner Techne-utstillingen på Vitenskapsmuseet. Den er delt i seks tema:

  • Industrinatur,
  • Familien,
  • Frykt og kontroll,
  • En kur for alt, Reisen,
  • Fabrikken.

    Utstillingen forsøker å gi et overblikk over forrige århundres enorme teknologiske utvikling på alle plan.

    Har formet Norge
    Mange ting vi tar fullstendig for gitt i dag, fantes ikke for 100 år siden:

    Temaet FRYKT OG KONTROLL, slik arkitekt Bruno Lundstrøm ser det.
    – Veldig få hadde strøm og telefon, ingen hadde bil ennå, og mange hadde ikke innlagt vann. Det var vanlig å jobbe lange dager med tungt fysisk arbeid. Folk ble rammet av sykdom som det ikke fantes behandling for, og barnedødeligheten var høy. Få hadde mulighet til å reise, og selv korte avstander var slitsomme og tidkrevende.

    - Dette forteller noe om hvor stor betydning teknologi har hatt de siste hundre år. Techne-utstillingens seks fortellinger viser på ulike måter hvordan samspillet mellom mennesker og teknologi har preget fremveksten av det moderne Norge, sier Håpnes.

    Ut til folket
    Techne er NTNUs gave til byens befolkning, og den har derfor fri entré. Utstillingen er stor (450 kvm) og vises over flere etasjer i Vitenskapsmuseet. Den består av 27 to meter høye multimediebokser med filmer, animasjoner, bilder, gjenstander, lys og lyd. Hvert tema har fått en kunstnerisk kommentar i form av en installasjon, utført av arkitekt og kunstner Bruno Lundstrøm.

    ILDSJELER: Roy Åge Håpnes (t.v.), Jon-Arild Johansen og Bruno Lundstrøm fra Kunnskapsparken Faros er noen av ildsjelene bak utstillingen. De håper Techne vil skape nysgjerrighet og undring rundt teknologi og kultur. Her foran Lundstrøms kunstarbeid til temaet Industrinatur.
    Det meste av utstillingen er produsert av folk ved universitetet, sammen med NTNU-prosjektet Kunnskapsparken Faros. Den vil stå i Vitenskapsmuseet i tiden 27.mai – 31. august 2005.

    Fredag kl. 13.00 åpnes utstillingen av moderniseringsminister Morten A. Meyer. Utstillingen er første ledd i etableringen av kunnskapsparken Faros ved NTNU, og en av fire nasjonale utstillinger i forbindelse med Hundreårsmarkeringen av Unionsoppløsingen med Sverige.

    Tekst og foto: Nina Tveter

    Les mer om Techne.
  •