MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

FORSKNINGSDAGENE:
Nasjonal åpning i Trondheim (5.6.05, 22:11)

Kristin Clemet åpner de nasjonale Forskningsdagene fra Trondheim i september. Dette er en utfordrende, men unik mulighet for NTNU og andre forskningsinstitusjoner til å vise seg fra sin beste side.

STORT BESØK: Over 10.000 barn og voksne besøkte fjorårets Forskningstorg. I år oppfordres flere til å melde seg på, og en god start er å kontakte Informasjonsavdelingens formidlingspanel. FOTO: Rune Petter Ness
Utdannings- og forskingsminister Kristin Clemet skal klippe snoren når Forskningsdagene åpner 23. september. Dette skjer på Torvet, hvor det også i år arrangeres Forskningstorg.
Det er tidlig å si hva som ellers skal foregå under åpningsseremonien, men det er i alle fall klart at temaet ”Umulige muligheter” danner bakteppet for det meste som skjer under Forskningsdagene 2005.

Vil ha forskerne ut av kontoret
En nasjonal åpning i Trondheim er en stor utfordring for forskning- og universitetsmiljøet. Samtidig er det en verdifull hendelse i rekrutterings- og formidlingsøyemed, noe fjorårets torg er et bevis på: Omtrent 40 vitenskapelig ansatte bidro til å gjøre Forskningstorget til en uforglemmelig opplevelse for 10 000 besøkende.
- Tenk hva vi kunne fått til med mange flere forskere, sier Sissel Myrold ved Informasjonsavdelingen.
- Det er allerede mange påmeldte til Forskningstorget, både fra NTNU og fra NTNUs samarbeidspartnere. Men vi ønsker at enda flere miljøer bidrar for å vise bredden i forskningen i Trondheim og Trøndelag, sier Myrold, som spesielt oppfordrer eksterne samarbeidspartnere til å melde seg på.

Kontakt formidlingspanelet
For å få flere forskere til å bli med på Forskningsdagene har Informasjonsavdelingen opprettet et formidlingspanel som alle, uansett fagområde, kan kontakte. Panelet vil fungere som idéutviklere og formidlingrådgivere.
- Ingen ideer eller spørsmål er for små. Dette er et slags lavterskeltilbud for forskere som har lyst til å formidle, men som ikke helt vet hvordan eller på hvilken måte, sier Myrold.

Åpent for alle
Forskningsdagene er en årlig festival der alle typer forsknings- og kunnskapsbaserte institusjoner inviteres til å delta. Arenaene er mange: foredrag, demonstrasjoner, debatter, torg og konkurranser. Forskningstorget den største arenaen under Forskningsdagene, og slike torg arrangeres i Oslo, Kongsberg, Sandnes, Bergen, Trondheim, Levanger, Tromsø og Kristiansand, som er nytt sted i år.
Alle fagmiljøer kan delta, og det er opp til hver enkelt hva de vil bidra med. Tema i år er fysikk og design, men det er på ingen måte et krav at bidragene skal sortere under denne ”paraplyen”. Temaet er heller ment som en inspirasjonskilde til nye arrangementer og gode titler. Temavalget henger sammen med at FN har utpekt 2005 som verdens fysikkår, og at det i år er felles skandinavisk desingår.

Av Beate Horg

Les mer om Forskningsdagene
Les om fjorårets Forskningstorg