MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Doktor i all hast (10.6.05, 11:24)

Harald Øverby (25) fosset gjennom sivililingeniørstudiet og tok en bachelor i samfunnsvitenskap på si. Førstkommende fredag disputerer han for PhD-graden med en avhandling om framtidens internettjenester.

Så langt vi kjenner til, er Øverby yngstemann som disputerer for doktorgraden ved NTNU. Etter dagens undervisningssystem går det heller ikke an å bli særlig kjappere.

SUPERSTUDENT: I løpet av sju år har 25 år gamle Harald Øverby fra Elverum tatt sivilingeniøreksamen i telematikk, bachelor i samfunnsvitenskap og er nå klar for å disputere for PhD-graden.
Noen snarveier
Øverby startet på sivilingeniørstudiet i datateknikk i 1998 og valgte spesialisering i telematikk i tredje årskurs. Året etter var han ferdig utdannet sivilingeniør, ett år før den normerte tida. Samtidig gjennomførte han grunnfag i psykologi, mellomfag i økonomi samt et kjemikurs.

Han begynte på doktorgraden i 2002 og ble ferdig med avhandlingen for noen måneder siden, igjen et drøyt år foran normert tid.

- Det er bare å bøye seg i støvet, og understreke at slike studenter vil NTNU gjerne ha flere av! Men hvordan har du fått til dette?

Allsidig
- Jeg liker å lese, spesielt faglitteratur om teknologi, sier doktoranden enkelt. Han forteller at studiene har blitt en livsstil. – Men det betyr ikke at jeg sitter med nesa i boka til enhver tid. Det blir mye fritid også, med trening, dataspill, fiske og andre sysler. Heldigvis har jeg en samboer som også er i miljøet her, og som nettopp har startet på en doktorgrad i datateknikk. Sånt hjelper godt på motivasjonen!

Olympisk mester
Videre forteller Øverby at han gjennomførte videregående skole på Elverum, på helt vanlig måte, og på vanlig tid. Men også der utmerket han seg, ved å vise en spesiell interesse for kjemi. Det førte til en andreplass i en nasjonal prøve i kjemi, og en bronseplass sammen med 60 andre ungdommer på Kjemiolympiaden i Australia!

- Jeg syntes kjemi var veldig morsomt på videregående, og prøvde meg på et kjemifag ved NTNU også. Men det var ikke så morsomt lenger. Data og telekommunikasjon er morsommere, bedyrer det unge forskertalentet.

Mye som frister
Disputasen neste fredag setter i hvert fall en foreløpig strek for sju års sammenhengende studier og framtida er vidåpen.

- Hva skal NTNU gjøre for å beholde deg her?

- Jeg har søkt en postdoc-stilling i telematikk og en undervisningsstilling ved Høgskolen i Hedmark, og har lyst på begge deler. Jeg trives godt i Trondheim, men begynner også å føle hjemlengsel. Her ved NTNU nyter jeg godt av et etablert fagmiljø. Høgskolen har et spedere fagmiljø, men jeg har muligheten til å påvirke og få det til å vokse. Gjennom doktorgradsarbeidet har jeg lært å jobbe selvstendig, så jeg kan sikkert forske de fleste steder. Det blir likevel et tap å miste den raske tilgangen til dyktige fagfolk. NTNU har tross alt det beste fagmiljøet i landet.

Internettarkitektur
Han har noen dager å bestemme seg på ennå. Aller først skal Øverby forsvare avhandlingen sin, som har tittelen Differensiering av tjenestekvalitet, trafikkanalyse og pakkeredundans i optiske pakkesvitsjede nett. Deler av oppgaven har vært publisert i internasjonale tidsskrift og på konferanser.

Arbeidet er utført ved Institutt for telematikk, med førsteamanuensis Norvald Stol som hovedveileder og professor II Dag Roar Hjelme som medveileder. Arbeidet er finansiert av Telenor R&D og Institutt for telematikk, NTNU.

- Jeg arbeider med framtidas internettarkitektur og muligheten for å bytte ut elektronikk med optisk teknologi. Fordelen er en betydelig kapasitetsøkning på nett-trafikken. Ulempen er at optiske løsninger er mye dyrere, i hvert fall på kort sikt, forklarer PhD-kandidaten.

Tekst og foto: Synnøve Ressem

Omtale av doktorgradsarbeidet på nett.
Les hele avhandlingen på nettet.