Fra avhandling til kommers
(13.6.05, 07:45) Ni av årets Master/PhD-studenter har fått 15.000 kroner hver fra Forskningsrådet for å undersøke potensialet for kommersialisering av sin oppgave. Av disse ni er tre plukket ut for ekstra premiering. |
EEC, IXS og FINHEX: Vanskelige akronymer på firmaideene til denne vinnertrioen. Bakerst Haakon Dybdahl med EEC: Energy Efficient Computer. Lars Andre Solberg har utviklet IXS – Intelligent Xenon Searchlight, og prisvinner Magnus Killinglands FINHEX er vi usikker på betydningen av. Alle de gode navnene er tatt, så det er ikke så enkelt å finne en passende betegnelse på et nytt firma. |
- Vi hadde en litt famlende start i fjor, men nå har vi funnet formen på dette, sa professor Sigmund Waagø da han innledet prisutdelingen for "kommerskandidatene". Norges Forskningsråd gir ekstra stipend til utvalgte kandidater for at de skal gå videre med sin oppgave for å undersøke om ideen kan gi grunnlag for bedriftsetablering.
– Kvaliteten i planene som kandidatene legger frem er blitt bedre, og vi har fått på plass en infrastruktur for idéhavere, fortsatte Waage.
Blant de ni kandidatene som har fått 15.000 kroner hver for å se nærmere på mulighetene for kommersialisering, fikk tre av disse en ytterligere oppmuntring fra Forskningsrådet.
Klimaanlegg for bil
Magnus Næss Killingland har fått et stipend på 50.000 kroner for å gå videre med sin idé om en ny type klimaanlegg for bil. Hans firma FINHEX er i etableringsfasen, og tar sikte på å skal utvikle og selge kompakte og høyeffektive varmevekslere for klimaanlegg i biler. Killingland vil satse på nisjemarkeder som for eksempel biler med brenselceller. FINHEX samarbeider med et ledende internasjonalt firma om utvikling av prototype, og står på terskelen til å starte produksjon. Killingland utelukker ikke at han etablerer et ”joint venture” med sin partner.
Søkelyskaster
Lars Andre Solberg fikk andreprisen for sin plan om en ny type søkelyskastere for maritimt bruk. Solberg er ferdig Master fra Teknisk kybernetikk, og han introduserer en ny styringsteknikk lyskastere: Båtens tredimensjonale bevegelse avleses ved hjelp av GPS (Global Positioning System), og bruker dette til å innføre nye dynamiske egenskaper til ett av skipstrafikkens viktigste verktøy. Med den nye styringsteknikken kan man kan blant annet låse lyset fra søkelyskasteren på et punkt eller gjenstand i vannet, og utføre bestemte sveipemønstre. Dette vil øke sikkerheten og lette arbeidet for båter under ferdsel nattestid. Solberg Embedded Cybernetics (SEC) heter firmaet som Lars Andre har etablert for å omsette denne ideen til et praktisk produkt.
Energi for bærbart utstyr
Haakon Dybdahl satser på mer effektiv energiforsyning til bærbare enheter som vi har gjort oss helt avhengige av: datamaskin, PDA og mobiltelefon. Datamaskinenes ytelse har økt voldsomt de senere årene, og samtidig har også energibehovet økt. Haakons forretningsidé er å se på nye arkitekturer for å redusere effektforbruket. Design basert på dette konseptet er tenkt solgt til mobiltelefonprodusenter og andre produsenter av bærbart elektronisk utstyr med krav til lavt effektforbruk og høy ytelse.
Tekst og foto: Arne Asphjell |