MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Gladmelding til steingale (16.6.05, 11:43)

Noen er helt uerstattelige, andre bare sjeldne. Mange er uendelig vakre. Vi snakker om NTNUs unike mineralsamling, som nå er tilgjengelig for publikum igjen.

ATTRAKSJON: Instituttleder Terje Malvik har store planer for det nye formidlingsrommet som åpner i dag. Foto: Synnøve Ressem.
Etter at geologene flyttet til Bergbygget har det vært trange tider for mineralsamlinga. Men nå er trengslenes tid forbi. I dag torsdag åpner Institutt for geologi og bergteknikk ny vestibyle og formidlingsrom. Der har samlinga fått beste plassen, og framstår som rene godtebutikken for dem som har interesse for stein.

Fra hele verden
Samlinga er bygd opp over mange år og ble satt i system i 1960. Steinene kommer fra hele verden. Noen er svært sjeldne, andre er helt uerstattelige, som for eksempel utsøkte eksemplarer av trådsølv fra Kongsberg. De glitrer ikke mest, men er likevel egnet til å framkalle hjertebank hos samlere over hele verden. For sikkerhets skyld legger vi til at samlinga er plassert i innbruddsikre montere og sikret på alle vis.

KUNSTNERISK: Denne skissen viser en bergmosaikk som skal utføres av Torgunn Sundli. Foto: Synnøve Ressem.
Instituttleder Terje Malvik forteller at utstillinga i vestibylen er begynnelsen på et formidlingsrom. Gjennom flere år har instituttet ved Allan Krill hatt et formidlingsprosjekt om geologi for femteklasser. Tiltaket er svært populært, og nå er forholdene lagt til rette for en utvidet og mer systematisk presentasjon. Samtidig har instituttet fått en utmerket arena for å presentere ulike sider av virksomheten. I tillegg til å ta i mot organiserte besøk er utstillinga også åpen for vanlig publikum.

Formidlingsvegg
Til åpninga i dag torsdag er det satt opp en foreløpig plansjevegg. Her har instituttet store og spennende planer, som det foreløpig mangler finansiering for.

PRAKTGULV: Gulvet består av Ottaskifer med striper av lys Trondhjemitt. Ottaskifer er en særpreget bygningsstein som finnes i flere varianter. Skiferen i gulvet består av en finkornig matriks av hovedsakelig glimmer, feltspat og kvarts med karakteristiske langstrakte krystaller av amfibol og små runde krystaller av granat.
– Vi tenker oss en formidlingsvegg som viser norsk geologi, inkludert kontinentalsokkelen og Svalbard. Den skal vise hvilke geologiske ressurser vi har, hvor de finnes, og teknologien som trengs for å nyttiggjøre oss ressursene, forklarer Malvik.

Kunstnerisk
Prosjektet ligger høyt opp og langt fram - i mellomtida gleder instituttet seg til den kunstneriske utsmykninga. Den er under arbeid av Torgunn Sundli i form av en steinvegg i mosaikk, med motiv fra folkevisa om ”Liti Kjersti og Bergkongen”.

Selv om ikke formidlingsrommet er helt ferdig ennå, er det mye interessant å se. Vi nevner spesielt en utstilling som er starten på det som skal bli en komplett samling av norsk naturstein.

FAKTA

OTTASKIFER
er en bergart som ble dannet ved avsetning av leirholdige sedimenter som senere ble omdannet (metamorfosert) ved middels temperatur og trykk (noe over 400o og 4kbar) under den kaledonske fjellkjededannelse for noe over 400 millioner år siden. Amfibol- og granat-krystallene er dannet under denne omvandlingsprosessen.
Kilde: Terje Malvik

Det praktfulle gulvet av glinsende feit Ottaskifer er verdt et kapittel for seg. Malvik opplyser at gulvet er sponset av Bergindustriens Landssammenslutning (BIL).

Av Synnøve Ressem