MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Gode naboer vil ha mer besøk (17.6.05, 13:17)

Gode krefter på Ringve museum og Botanisk hage har slått hodene sammen og pønsket ut enda flere publikumsattraksjoner. Se resultatet på ”Åpen dag” førstkommende søndag.

FORBEREDT: Ane Senstad Guldahl er forberedt på storinnrykk til Åpen dag på Ringve førstkommende søndag. Utstillingen er et samarbeid mellom Gunnerusbiblioteket, Ringve botaniske hage og Ringve museum.
I fjor fikk Ringve museum og Botanisk hage en felles pris for at de bidrar til å gjøre Trondheim by triveligere. Prisen deles ut årlig fra Selskabet for Trondhjem Bys Vel. Anerkjennelsen har inspirert de to institusjonene til ytterligere samarbeid. I hele vinter har de tenkt ut aktiviteter som kan bidra til å trekke enda flere besøkende til Ringve.

Opplevelsesturer
Hagen blir flittig brukt til rekreasjon og har anslagsvis 37.000 besøkende i løpet av et år. Nå skal det også bli fart på den pedagogiske formidlingen. Nye skilter er allerede på plass. Fra og med søndag blir det daglige tilbud om hagevandring med guide.

– Vi legger opp til en rundtur med smakebiter fra de forskjellige avdelingene, forteller daglig leder Ane Senstad Guldahl. Hun opplyser at runden varer ca en time, og at oppmøte er på museumstunet hver dag kl 13.15.

FAKTA

FLORA DANICA
På midten av 1700-tallet ønsket kong Fredrik V å bedre kjennskapen om botanikk i det dansk-norske riket, og søkte hjelp hos Georg Christian Oeder, professor i botanikk ved Det Kongelige Botaniske Institut i København. Oeder startet arbeidet med Flora Danica i 1753 og tilbrakte blant annet fem somre i Norge (1755-59).

Med seg på reisene hadde Oeder kunstnere som tegnet plantene. Senere ble alle plantetegningene overført til kobberplater og trykket. Plansjene ble utgitt både i håndkolorert og ukolorert utgave. Verket består av 3240 kobberstikk. Ti hefter med tilsammen 600 plansjer ble utgitt i perioden 1761 - 1883.

Plantemotivene er brukt som dekor i det kjente porselensserviset Flora Danica. Sommerens utstilling på Ringve presenterer et utvalg planteplansjer fra Flora Danica. Kilde: Ane Senstad Guldahl.

Utstilling
Guldahl har flere kort i ermet. Søndag åpner en utstilling med et utvalg planteplansjer fra bokverket Flora Danica – et av verdens flotteste planteverk. Dette er kopier av originalplansjer fra Gunnerusbiblioteket. Artene som er valgt ut inngår i plantesamlingene i botanisk hage. Et par alpine arter kan sees i Kongsvoll fjellhage på Dovre. Guldahl opplyser at et utvalg av plansjene er tilgjengelig for salg i museumsbutikken.

Omvisningene og utstillingen varer ut sesongen. Søndagens ”Åpen dag” kan friste med mange andre aktiviteter som er tilrettelagt for både store og små. Hageinteresserte bør spesielt merke seg plantesalget. Her er det sjanse til å gjøre skikkelige varp og finne arter som ikke selges andre steder.

Tekst og foto: Synnøve Ressem