Vant kappløp om nytt supermateriale
(22.6.05, 14:41) Ei forskergruppe ved NTNU/Sintef har funnet teknologien som gjør det mulig å masseprodusere et nytt supermateriale. |
MILEPÆL: Forskerne har lagt til rette, men kjenner industrien sin besøkelsestid? Nye materialer ventes å få stor industriell betydning i framtida. Fv. Ola Raaness, Bodil Monsen, Unni Steinsmo og Jon Arne Bakken. |
Forskningsmiljøet ved Sintef Materialer og kjemi har, som en av de første i verden, lyktes i å utvikle en prosess for storskala produksjon av karbon nanorør. Produksjonen skjer i en egendesignet, høytemperatur reaktor.
Nyheten ble presentert av spesialrådgiver Ola Raaness og seniorforsker Bodil Monsen på en pressekonferanse på Gløshaugen i dag onsdag. Til stede var også spesialrådgiver og professor emeritus Jon Arne Bakken, som er en av pionerene
innen produksjonsteknikken som anvendes for å lage det nye materialet (plasmateknikk).
Nye materialers mor
De forklarte at supermaterialet er bygd opp av nano-karbonrør , som er et helt nytt og sterkt ettertraktet stoff med spesielle egenskaper. Produktet kalles ”De nye materialers mor” – ti ganger lettere enn stål og mange ganger så sterk.
Materialet har uante elektriske og kjemiske egenskaper, i tillegg til ekstrem styrke og svært lav vekt. Det kan utnyttes til å lage supersterk plast, båtskrog som ikke knuses eller superlette fly med stor lastekapasitet. Andre eksempler er enda tynnere flatskjermer for TV og data, membraner for brenselceller og ørsmå elektroniske kretser for transistorer.
|
STOR DAG: Unni Steinsmo, konsernsjef Sintef og professor emeritus Jon Arne Bakken. |
Stort marked
Til nå er det produsert lite eller ingenting av karbon nanorør på kommersiell basis internasjonalt. Imidlertid produserer firmaet n-Tech ved IFE noen gram i døgnet ved lysbue. Reaktoren i Trondheim er designet og bygget for produksjon på kilobasis – og foregår også ved hjelp av lysbue, men på en mer avansert plasmateknisk måte.
Forskerne mener at markedet for nanorør av karbon vil bli stort framover, men en viktig betingelse er at kostnadene må ned. Derfor er masseproduksjonen en milepæl. Satsingen ved Sintef/NTNU støttes av Norges Forskningsråd, og teknologien er patentsøkt.
Tekst og foto: Synnøve Ressem |