MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Prisdryss over NTNUere (27.6.05, 06:55)

Den siste tiden har mange NTNU-forskere vunnet priser for godt faglig arbeid, både nasjonalt og internasjonalt. Professor emeritus Arne Espelund er en av dem.

Ingenting er hyggeligere enn at forskere bemerker seg, og får positiv oppmerksomhet for sitt arbeid. Her presenterer vi noen av prisene:

EGET FORLAG: Arne Espelund fikk pris for sin bok "Jernet i Vest-Telemark - der tussane rådde grunnen". Espelund utgir sine bøker på eget forlag, Arketype forlag.
Pris for jernbok
Arne Espelund har fått Rikard Berges Minnefonds pris 2005 for boka ”Jernet i Vest-Telemark – der tussane råder grunnen”. Den 75-årige emeritusen roses for å ha brukt en tverrfaglig tilnærming, og for å ha brukt ulike kildetyper og metoder i sin forskning. Arbeidet omtales som ”banebrytende”, og han berømmes også for å ha reist nye problemstillinger og vunnet ny kunnskap.

- De viser blant annet til det jeg skrev om ”tussehaugene” som vi finner på mange setere. Det var sterk overtro knyttet til disse haugene, som etter nærmere undersøkelser viser seg å være slagghauger etter jernproduksjon, forteller Espelund.

I gang med ny bok
Boka forteller historien om jernets kulturhistoriske betydning i lokalsamfunnene opp gjennom tidene. Den tverrfaglige fortellingen setter jernet i et nytt perspektiv når den vandrer fra norrøne skrifter om jern og stål, naturvitenskaplige og metallurgiske forklaringer, til fortellingen om overtro, tusser og dverger.

- Å få jobbe med jern i en kulturhistorisk sammenheng gjør at jeg har blitt meg sjøl, forteller forfatteren, som er i full gang med en bok om kobber, jern og krom i Rørostraktene.

Juryen berømmer også Espelund for hans formidlingsevne.

- Jeg prøver å vise fram brukbarheten av naturfag, og da må en jo fortelle slik at folk vet hva jeg snakker om. Dessuten er jeg opptatt av å bringe ubesvarte spørsmål videre til andre mennesker, sier Espelund.

TIL VIETNAM: Professor Einar Broch vil bruke prispengene til å bygge ut samarbeidet med Vietnam.
Foto: Anne Grete Nordahl/Magasinet Tekna.
God ambassadør
Professor Einar Broch ved institutt for geologi og bergteknikk fikk nylig Teknas Utdannings- og forskningspris for sitt arbeid innenfor ingeniørgeologi, både nasjonalt og internasjonalt. I begrunnelsen omtales Broch som en meget god ambassadør for det norske fagmiljøet.

Selv ble han svært overrasket da hans navn ble opplest. - Det er en anerkjennelse å få en slik pris, og svært hyggelig. Det fulgte også med noen penger, og de har jeg tenkt å bruke til å etablere fagkontakter i Vietnam, forteller Broch, som samtidig med prispengene fikk sin første alderstrygd på kontoen.

En rolig pensjonisttilværelse blir det nok ikke. Professoren er en etterspurt ekspert i en rekke internasjonale utbyggingsprosjekter, og arbeider i dag både i Kina, Sveits og Peru.

Prisen ble utdelt på Teknas representantskapsmøte, der også professor Kjell Bratbergsengen ble belønnet med Teknas hederstegn.

Flere priser
Stipendiatene Anita Moum og Monica Jensø ved Institutt for arkitektur og byggeteknikk fikk begge to pris for beste artikkel under 11th CIB International Symposium Combining Forces i Helsinki. 220 artikler ble presentert under konferansen, og bare de 10 beste fikk priser.

Moum fikk utmerkelsen for artikkelen ”ICT and the Architectural Design Process – Introduction of an ICT matrix”, og Jensø for artikkelen ”Unstability of Hospital Buildings – is Patient Focus Leading to Usability in Hospital Buildings?”.

Tekst og foto: Beate Horg