MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

”Evighetsmaskin” til Vitensenteret (4.7.05, 07:38)

Nåja, en evig runddans blir det ikke på hjulet Yngve Bjørnsti fra Mosjøen overleverte til Vitensenteret siste uke. Men det vil nok sette fantasi og spekulasjoner i sving hos Vitensenterets unge besøkende.

INSPIRERT AV BYVÅPENET: Bjørnstis evighetsmaskin står på en hanefot av stål, og inspirasjonen til denne er hentet fra Mosjøens byvåpen. - Hanefoten er noe av det stødigste som finnes, mener Bjørnsti. – Se på høna, hun står på en fot og sover.
Gårdbrukeren, bulldoserkjøreren og oppfinneren Yngve Bjørnsti fra fjellbygda Sjåmoen ved Mosjøen, har brukt mange timer av sitt liv til å spekulere på den klassiske ”oppfinnelsen” perpetuum mobile (evighetsmaskinen), så vel som andre lure oppfinnelser. Noen av dem er blitt til konkrete produkter som har gitt ham både priser og en viss berømmelse. ”Valse-Jenny” for å bedre blodomløpet i bena og ”Strekkar’n” for å avhjelpe ryggplager er eksempler på det.

Temmer tyngdekrafta
Men verken Yngve eller andre perpetuum-spekulanter har lykkes med en patenterbar evighetsmaskin foreløpig. For Yngve sin del har det så langt resultert i en interessant modell av det som kan se ut til å være en evighetsmaskin: Et hjul med vekter som er bygd slik at vektene stikker lenger ut på høyre side, og dermed ser det ut til at tyngdekrafta skal bidra til at hjulet vil dreie rundt med klokka. Når det settes i fart, snurrer det ganske lenge, men stopper etter en tid.

Setter spekulasjoner i sving
Yngve har laget hjulet hermetisk lukket, slik at mekanismen som flytter vektene ikke er synlig. Dermed settes fantasien i sving: Hvordan ser hjulet ut inni?

PERPETUUM-PRAT: Yngve Bjørnsti (t.h.) diskuterer prinsipper for evighetsmaskiner med Vitensenterets Atle Kjærvik.
- Dette er nok ingen evighetsmaskin, konstaterer Yngve. – Men jeg håper at hjulet kan sette i gang spekulasjoner hos de som ser det.

Vitensentersjefen Atle Kjærvik har allerede spekulert en del på dette selv, og Vitensenterets folk har selv bygget et hjul med vekter for å vise at tyngdekraften ikke lar seg manipulere til evig runddans.

Perpetuum-utstilling
- Vi har snakket en god del om dette på Vitensenteret, og har planer om en egen utstilling viet evighetsmaskinen, opplyser han. Hjulet fra Mosjøen kommer derfor beleilig med tanke på en fremtidig utstilling.

- Egentlig kommer jo all energi fra sola, sier Kjærvik, og det er det man kan kalle gråsoner som grenser inn mot det man kaller evighetsmaskiner. Kjærvik kan fortelle at det ved vitensenteret Heureka i Helsingfors står en ”evighetsmaskin” laget av en engelskmann, og som Kjærvik mener går på grunn av at den utnytter varmen i rommet. – Luftinntaket under monteren maskinen står i, vitner om det, mener Kjærvik.

KRYSSFORHØR: Kjærvik demonstrerer en spesialhjelm som skal brukes under kryssforhør. – Her går det inn i det ene øret og ut i det andre, forklarer Kjærvik.
I butikken på Vitensenteret kan du for eksempel kjøpe drikkefuglen som dypper nebbet sitt i et glass med vann så lenge det er vann i glasset og varme i rommet der den står.

Gir ikke opp
Perpetuum Mobile utstillingen ved Vitensenteret kan nok bli en interessant affære, og man skal ikke helt utelukke at det kan komme flere bidrag fra Mosjøen. Yngve Bjørnsti har oppgitt å utnytte tyngdekrafta, men har ikke helt forkastet rotasjonskreftene. Under besøket i Trondheim var han innom en maskinforretning og kjøpte hydrauliske sylindre og en hydraulisk motor. Han har studert kloder og måner, og har en teori om at rotasjonskreftene kan være bedre egnet til å skape evig bevegelse. Modellen til et nytt eksperiment har han i hodet, og er nok i gang i sitt velutstyrte verksted når dette leses.

Tekst og foto: Arne Asphjell

Les mer om evighetsmaskiner og Yngve Bjørnsti i Gemini.
Oversikt over ulike konsepter for evighetsmaskiner.