MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Myndighetene rotet det til (13.7.05, 09:06)

Doktorgradsstipendiat Efren Ayala mistet en fagkonferanse og tapte nesten 10.000 kroner. Han legger skylden på politi og utlendingsdirektorat(UDI).

Efren Ayala er doktorgradsstipendiat ved Institutt for marin teknikk og søkte om videre oppholdstillatelse i Norge i god tid før han skulle reise på en fagkonferanse i Roma. Da svaret på søknaden uteble, tok Ayala kontakt med UDI gjentatte ganger, uten å få svar på hva som hadde skjedd med søknaden. Den eneste beskjeden han fikk, var at søknaden var under behandling, og at både svardato og utfall var uviss.

En glipp
I virkeligheten lå søknaden ferdigbehandlet, med positivt utfall, hos politiet i Trondheim. Der hadde del ligget siden 17.juni - to dager før Ayala skulle reist til Roma. På grunn av en "glipp" ble ikke Ayala varslet i tide.

Ayala har ennå ikke mottatt det offisielle svarbrevet, og den glade nyheten om at oppholdstillatelsen gikk i orden, fikk han av Universitetsavisa i forrige uke. Gleden har likevel en bismak:

- Det verste er at jeg gikk glipp av ICOSSAR-konferansen, en konferanse som kun holdes hvert fjerde år. Jeg har jo ikke lov til å reise ut av landet så lenge søknaden er under behandling, sier meksikaneren, som har tapt nærmere 10.000 kroner til flybillett og konferansekontigent på grunn av myndighetenes rot.

Ble hastesak
Søknaden ble levert til Politiets utlendingsseksjon i Trondheim 2. februar, og ble registrert 4. april. På grunn av en vanskelig ressurssituasjon hos Utlendingsseksjonen, er normal saksbehandlingstid omtrent seks måneder. Ayala kontaktet politiet og bad om prioritering den 26.mai, og da ble det grepet fatt i søknaden. - På grunn av forhold i saken måtte vi videresende den til UDI, og den ble sendt dit den 31. mai som hastesak, sier Trond Aune, fungerende leder ved Utlendingsseksjonen hos Politiet i Trondheim.

Visste ingenting
Den siste måneden før konferansen i Roma, ringte Ayala og flere ved Institutt for marin teknikk gjentatte ganger til UDIs telefonservice i Oslo for å undersøke hvor langt søknaden hadde kommet.

- Den 26. mai ble vi oppfordret til å sende en faks hvor vi oppfordret om rask| saksbehandling. Vi gjorde dette, men ingenting skjedde, forteller Ayala. Han kunne ikke vite at faksen ble tatt til etterretning og at politiet hadde satt i gang tiltak.

I Oslo ble saken behandlet saken den 17. juni. Vedtaket ble fakset til Trondheim samme dag, og saksbehandleren ved Utlendingsseksjonen prøvde å få tak i Ayala med en gang. - Saksbehandleren ringte Ayalas fasttelefon, men ingen svarte. Vi antok at søkeren hadde vært i kontakt med UDI, og at han derfor visste at vedtaket var hos oss, sier Trond Aune. Noe som ikke var tilfelle.

Ingen hjelp
De siste fjorten dagene ringte Ayala og andre ved Institutt for marin teknikk til UDI hver dag. Hadde de fått ordentlig hjelp, ville de nok visst om at søknaden lå ferdigbehandlet hos Utenlandsseksjonen i Trondheim. Men, henvendelsene til UDIs telefonservice var uten nytte. - Vi fikk alltid svar om at de ikke kunne hjelpe oss, og at de ikke hadde oversikt over hvor saken stod, og de kunne heller ikke gi med noen svardato, sier Ayala, som i skrivende stund ikke har fått vedtaket i posten. - Hva er vitsen med UDIs telefonservice når de ikke kan håndtere nødstilfeller, spør Ayala.

Mye tyder på at både Politiet i Trondheim og UDI har ytet Ayala ekstraservice: søknaden ble raskt behandlet på begge steder, og de har forsøkt å kontakte Ayala. Men, det er en mager trøst når Ayala ikke fikk beskjed i tide til å reise på konferansen i Roma.

Av Beate Horg