MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Jobb på Hawaii? Ja, takk! (15.7.05, 08:53)

NTNU-kjemikeren Bente Jeanette Foss lot seg ikke be to ganger da hun ble tilbudt jobb i Honolulu. Nå går det i aloha og bodysurfing innimellom arbeidet i et privat biofarmasøytisk firma.

I 2002 var Bente Jeanette Foss stipendiat på Institutt for kjemi og deltaker på en konferanse på Hawaii. Det førte til et samarbeid med firmaet Hawaii Biotech. Inc.
- Lysten til å skaffe meg en jobb der kom nok allerede på første besøk, forteller Bente Jeanette. På et besøk i fjor spurte hun om det var jobbmuligheter i firmaet på det lille øyriket. Og det var det.

FØR: Tiden som NTNU-stipendiat på kjemilaben er forbi for Bente Jeanette Foss.
Foto: Privat
Jobb siden januar
- Jeg reiste hit på permanent basis etter at jeg disputerte ved NTNU i januar tidligere i år. I og med at det har tatt tid å få i stand jobbvisumet, har jeg jobbet som konsulent for firmaet. Jobbvisumet vil forhåpentligvis bli skrevet ut i slutten av juli, forteller kjemikeren. I disse dager forbereder hun seg til en konferanse i Skottland før hun vender hjem til sommerferie i Norge.

Vil redusere hjerte- og karsykdommer
Firmaet hun arbeider i er et amerikansk, privateid biofarmasøytisk firma som driver med forskning og utvikling av nye legemidler. Firmaet har rundt 60 ansatte og det satses på to områder: Det ene er utvikling av vaksiner mot for eksempel tropefeber og ebola. Det andre er det Bente Jeanette arbeider med - utvikling av forbindelser som virker betennelsehemmende. Disse er hovedsakelig små molekyler som syntetiseres fra naturlige stoffer.

Et av prosjektene går ut på å modifisere naturlige antioksidanter slik at de kan injiseres i kroppen. Slik kan de hemme for eksempel utviklingen av hjerte-karsykdommer, prostatakreft og inflammatoriske leverskader hos hepatitt C-pastienter. Etter hvert blir patenter og vellykkede prosjekter solgt til større farmasøytiske firma.

NÅ: Noen grader varmere og litt flere solrike jobbpauser er det i Honolulu sammenlignet med Trondheim.
Foto: Privat
Må vente på utstyr
De fleste som jobber for firmaet er amerikanere og ved siden av Bente Jeanette fra Surnadal er eneste europeer en tysker.
- Jeg tror det å jobbe som kjemiker er ganske likt overalt. Forskjellene ligger nok mest i hvor godt utstyrt de forskjellige labene vil være. NTNU og trolig de fleste universiteter eller firmaer i Norge, ligger nok ganske godt an med hensyn til instrumenter.

En ulempe ved å jobbe på Hawaii er at siden øya er så isolert, er en avhengig av at enkelte ting må fraktes dit med skip. Det kan ta lang tid og gjør ting dyrere. Men faglig sett er det ikke noe problem å samarbeide med andre land også utenfor USA, tror Bente Jeanette. På hennes prosjekt er det også samarbeid med grupper ved NTNU, HiST, i Ungarn og Tyskland foruten mange andre steder i USA.

Fint å snorkle
Med jobb på eksotiske Hawaii har Bente Jeanette fått fart på fritidsaktivitetene.
- Det blir mye bading, og det er utrolig fint å snorkle her. Den mest kjente fisken her heter forresten Humuhumunukunuku apua'a, og den er fargerik og fin. Ellers forsøker jeg å lære meg body-surfing. Da ligger man på et lite brett og prøver å fange bølgen på rett tidspunkt, slik at den tar deg med på land eller så langt som mulig, forteller Bente Jeanette. Hun setter også pris på fjellturer, og å høste av de lokale fruktene som vokser vilt.

Kanskje tilbake til NTNU
Selv om det er fine jobbdager på Hawaii, regner ikke Bente Jeanette å bosette seg for godt på Hawaii.
- Slik jeg tenker i dag, er nok dette midlertidig, men to til fem år kanskje? Jeg har lyst til å flytte nærmere familien min, til et europeisk land, og etter hvert til Norge hvis mulighetene byr seg. En jobb på NTNU eller Sintef er absolutt interessant, annonserer Bente, som har til gode å anskaffe seg bastskjørt ennå.
- Det har jeg ikke fått gjort. Men jeg har kjøpt ett til min seksårige niese, et slikt et med kokosnøtt-bikini og blomsterkrans. Det var stor stas.

Av Tore Hugubakken