MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Søker sosiale teknologistudenter (22.7.05, 09:26)

Matservering tre ganger om dagen, egen vinkjeller og barer i ytterst herskapelige omgivelser. Singsaker Studenterhjem skiller seg ut som studentbolig og er et tilbud til visse studentgrupper.

Han vet ikke helt hvor han skal begynne lovprisingen, Halvor Greguson, siv.ing.-student på tredje året og beboer i ærverdige Singsaker Studenterhjem. I sommer prøver han seg i rollen som hotellsjef. I de mest hektiske sommermånedene fungerer nemlig Studenterhjemmet som sommerhotell. Ordningen gir klingende mynt i kassa, men befordrer at studentene flytter ut og finner seg andre ordninger i et par måneder.

STØRST: Studenterhjemmet ble bygd under siste verdenskrig og er Skandinavias største bebodde trehus.
I særklasse
Blant de faste beboerne er bare Greguson og Jostein Thoresen tilbake. Sammen med en stab av faste og midlertidig ansatte skal de holde fortet fram til midten av august. De har mer enn nok å bestille. Tilreisende fra inn- og utland har for lengst oppdaget den staselige trebygningen som byr på innkvartering med en helt særegen atmosfære.

Sofistikert
Selv om det er hyggelig med gjester har studentene begynt å glede seg til semesterstart og at livet skal vende tilbake i vante former.
– Vi har et enestående godt miljø, skryter Greguson på bløt sørlandsdialekt og legger til at både beliggenhet og omgivelsene er perfekt.

En liten omvisning er på sin plass, og aller først må vi innom spillerommet, som domineres av et inventar som undertegnede forveksler med et biljardbord. Utseende er det samme, men det har bare tre kuler, og duken er rød i stedet for grønn. Greguson forklarer at vi står overfor carembole-bord, som er langt mer sofistikert enn biljard, må vite.

ALLSIDIG: Halvor Greguson kjøler seg i fuglebadet, som spiller en helt annen rolle natt til 17. mai.
All mat er god
Vi går videre, innom en nyrestaurert spisesal, der studentene går til dekket bord, frokost, middag og kveld. På den ene veggen troner et stort bilde med teksten ”all mat er god”.

– Bildet er brodert av en av beboerne og er nok ment litt ironisk. Det skal noe til å lage mat som faller like godt i smak for 110 – 114 personer hver dag. Hun som broderte bildet var visst ikke så glad i fisk, utfyller guiden vår. For hans eget vedkommende er favoritten kjøttkaker med tyttebær og ekstra mye grønnsaker.

Fredelig oase
Spisesalen vender ut mot en stor bakhage, som er en fredens oase i sommervarmen. Humla surrer dovent, ei linerle tripper med vippende stjert. Ingenting sladrer om løsslupne festligheter som finner sted ellers i året. For eksempel når den store badestampen fyres opp midtvinters, eller når fuglebadet fylles opp på den tradisjonelle 16.mai-festen.

FIN GAMMEL VIN? På Singsaker Studenthjem er det i hvert fall egen vinkjeller.
Fest og tradisjon
Fest er også stikkordet for de nedre gemakker, som inneholder vinkjeller og to selskapslokaler med bar. Andre etasje domineres av en stor salong med franske dører og en gedigen klebersteinspeis som går fra gulv til tak. Peisestua er rammen for en annen tradisjon, ”Helga,” som arrangeres hvert år under Holmenkolluka. Programmet omfatter revy og gallamiddag samt en beryktet skihoppkonkurranse med sats ut fra vinduene i peisestua!

Greguson skryter av miljøet, men innrømmer at det kan bli vel mye sosialt og at det stiller strenge krav til sjøldisiplinen. Noen betaler dyrt og bruker ekstra tid på å bli ferdige med studiet.
– Det var verre før, hevder Greguson.

FAKTA

Singsaker Studenthjem omtales som "Sing" og har husrom for inntil 110 studenter.

  • Alle hyblene har vask, speil, skap, hyller, internett og telefon.
  • Hjemmet er eneste forpleiningstilbud i Trondheim med full kost og losji.
  • Alle måltider blir servert.
  • Fellesområdene blir vasket alle ukedager av ansatte.
  • Alle beboere må jobbe et fast antall timer per semester.

  • For NTH
    Singsaker Studenterhjem ble opprinnelig bygd av tyskerne som et casino for offiserer. I 1946 ble bygningen overtatt av det militære for å huse NTH-studenter. Huset drives av en egen stiftelse og er fortsatt forbeholdt sivilingeniør- og sivilarkitektstudenter. Studentene får informasjon om botilbudet og søknadsskjema sammen med opptaksbekreftelsen.

    Fordeler og plikter
    - Vi har mange fordeler ved å bo her men vi har også plikter, understreker Greguson og Thoresen.
    – Blant annet deltar vi i den daglige driften og er forpliktet til å jobbe 48 timer per semester. De mener at stedet passer best for utpreget sosiale personer som kan trives i tette fellesskap.

    Tekst og foto: Synnøve Ressem

    Les mer om Singsaker Studenthjem